Svenske Kenny blev mishandlet – og blev dømt for at tale om bødlernes etnicitet i retten

0
1796
”Man kommer som offer og forlader retten som en gerningsmand,” siger Kenny Friberg til ditOverblik. Privatfoto

I seks timer blev han ydmyget og tævet, mens hans bødler brugte hans penge. Da de kom for en dommer, blev de fleste frikendt, mens han selv fik en bøde for at tale om deres etniske baggrund

Kenny Friberg hang med de forkerte og en aften i august 2017 gik det helt galt. Han var netop droppet ud af skolen i Malmø, hvor han havde brugt et halvt år på restaurantlinjen i den særlige svenske tolvårs-skole. Det hele var lidt træls, men han hang med folk, han stolede på.

Han var ikke et billede på uskyld – han havde handlet en del med hælervarer og sluppet godt fra det. Og han har selv indrømmet at have brændt et par biler af. I dag siger han, at han gerne ville væk fra det liv, men han vidste ikke rigtigt hvordan og i stedet hang han så med sine kammerater i den gamle skolegård.

Så dukkede to andre teenagere op, som han kendte fra tidligere. Da han rakte hånden frem til hilsen, fik Kenny et knytnæveslag. Da han rejser sig op, trækker den anden en pistol og råber op om at han skyldte ham ’30 lappar’ (30 tusindkronesedler, red.).

Efter midnat eskalerer det hele. Endnu en mand på 22 dukker op – politiet har fortalt, at de har kendt vedkommende siden han bare var en dreng. Kenny bliver tævet og får stukket pistolen ind i munden, mens de tømmer hans bankkort.

Den offentlige anklager kalder det senere for mishandling, men Kenny Friberg ser det selv som mordforsøg. For han troede ikke, han skulle overleve natten. Han husker især lyden af et ribben, der brækkede.

Natten slutter med at hans bødler vil tage ham til et mere afsidesliggende sted. Han ser sin mulighed til at stikke af og springer fra en bro ned i en af Malmøs kanaler.

Svigtet i retten

Man skulle tro, det ville være en let sag for det svenske politi at efterforske. Kenny Fribergs ydmygelser var blevet dokumenteret af bødlerne, der lagde filmene ud på Facebook og Snapchat, så alle venner kunne se ydmygelserne. Samtidig var de centrale personer i overfaldet kendte af politiet, som det hedder.

Alligevel blev kun en af de tre overfaldsmænd dømt. Han fik seks måneders fængsel og var ude efter et par måneder. I dag sidder han fængslet igen efter et lignende overfald som det på Kenny, der om muligt var endnu mere brutalt.

En anden blev pure frifundet, for dommeren mente ikke, at det var bevist, at han var i skolegården den nat. Han sidder i dag fængslet for mordforsøg efter et knivstikkeri. Den tredje og ældste i gruppen blev også frifundet, for dommeren fandt det ikke bevist, at han havde deltaget i selve mishandlingen – han blev selv skudt ned på åben gade i Malmø to år senere.

Selv dømt

Kenny Friberg derimod blev selv tiltalt den dag og senere dømt for det, svenskerne kalder hetz mod etnisk gruppe. For i retssalen var det kommet til tumulter og havde i retssalen han råbt ad sine bødler og heilet. De var til gengæld gået amok og overfaldt retsbetjentene.

”Jeg var så vred, så vred,” siger han i dag til ditoverblik.dk. ”Og de skulle mærke, at jeg var vred.”

Svenske journalister fortalte, at de anklagede inden havde opført sig aggressivt og havde hånet ham – også da de mest brutale scener fra nattens mishandling var blevet vist. Og svensk politi havde givet ham og hans nærmeste politibeskyttelse efter en række dødstrusler fra gruppen.

”Man kommer der som offer og forlader retten som en gerningsmand,” siger han videre. Han siger i dag, at han har mistet tilliden til systemet. Og at han ikke forstår, at svenskerne ikke vil tale om gerningsmændenes etniske og sociale baggrund.

For ham og mange andre er man som svensker dømt på forhånd, mens migranterne bliver set som ofre og bliver skånet i retssystemet. I hans eget tilfælde slap hans bødler reelt fri, mens han måtte flytte 40 gange på to år. I den situation var straffen til ham – en bøde på 1500 svenske kroner – en ekstra hån.

Sidder i kroppen

Efter retssagen opgav han at anmelde andre overfald og trusler til politiet. For som han siger: hvorfor skulle han gøre det, når det ikke hjælper noget. Samtidig sad han fast i det samme gamle miljø.

”Jeg blev som dem, gjorde det samme lort som dem. Ubeskrivelige ting.”

I to år gik han med skudsikker vest. Han junkede – især piller – og der var mindst et selvmordsforsøg. Og han holdt sig ikke væk fra sine kriminelle bekendte.

I dag siger han, at han er et andet sted og at han er et andet menneske. Et lille tegn på det er, at vi må vente med at tale til han er færdig med sin skole, for han ved at rette op på sine karakterer fra grundskolen. For drømmen er såmænd at blive politibetjent selv og han er en central figur i de frivillige nattevagter i gruppen No2Crime.

”Jeg vil være fri, være min egen,” siger han og tilføjer:

”Jeg vil huskes som en vinder, ikke en taber. Og jeg er den eneste, der kan rette op på mit liv.”

Kilder: interview, Expressen, SVT