Vanvidsbilist påkører to i København. Flere partier kræver hårdere kurs

0
2131
"Muskelbiler" som Audi og Mercedes er populære i bandemiljøet, hvor der leases via stråmænd.

Dansk Folkeparti gentager kravet om at politiet skal kunne konfiskere vanvidsbilisters biler på stedet. Flere partier er enige. Lørdag blev to personer påkørt, da en sort Audi kørte ræs i centrum af København

Bare en måned efter, at en politibetjent blev dræbt af en vanvidsbilist på Langebro i København, har unge vanvidsbilister igen ramt tilfældige forbipasserende, fordi de kørte ræs i Københavns gader.

Det skete lørdag aften, da en sort Audi kom drønende med 100 kilometer i timen. Først blev en svensk statsborger ramt og kastet op i luften på Holmens Kanal. Kort efter fik en nordmand kørt sin fod over af samme bil på Toldbodgade.

Politiet jagtede den sorte Audi, men måtte stoppe og yde førstehjælp til den svenske mand ved Holmens Kanal. Senere blev bilen og fem mænd, som ”er kendt af politiet”, anholdt ved Kastellet i København.

Igen var der tale om en såkaldt ”muskelbil” – en hurtigkørende sort Audi. Det var samme slags bil, som var involveret i ulykken på Langebro 23. juli, hvor en 25-årig mand var skyld i en betjents død, da han i høj fart kørte over i den modsatte vognbane og ramte bilen med den 35-årige betjent.

Leasede muskelbiler i bandemiljøet

Efter dødsulykken på Langebro har politifolk og vidner fortalt, at det er et almindeligt fænomen i København, at personer i ”muskelbiler” som Mercedes, BMW, Audi og Porsche kører ræs i indre København om natten. Det sker ofte i leasede biler, og det er typisk personer med tilknytning til bandemiljøet.

På den baggrund foreslog Dansk Folkeparti forleden, at politiet skal kunne konfiskere bilen på stedet, når de stopper dem. Det forslag gentager retsordfører Peter Skaarup efter weekendens ulykker:

”Det er helt nødvendigt, at vi skrider ind hér og nu med hård konsekvens over for dem, som kører livsfarlig vanvidskørsel i København og andre steder. Og vi har i første omgang brug for, at det bliver nemt for politiet at beslaglægge køretøjet,” siger Peter Skaarup til Berlingske.

”Det er helt nødvendigt, at vi skrider ind hér og nu med hård konsekvens over for dem, som kører livsfarlig vanvidskørsel”

Peter Skaarup, retsordfører (DF), til Berlingske

S og V: Vi skal slå hårdere ned

Samme toner lyder fra andre partier. Socialdemokraternes retsordfører Jeppe Bruus siger til Berlingske:

”Vi skal slå hårdere ned på vanvidskørsel. Man har arbejdet med forskellige modeller for at konfiskere de hér biler. Det er ikke lykkedes den tidligere regering, men vil arbejde hårdt for, at det lykkes,” siger han.

Venstres retsordfører Inger Støjberg er enig:

”Vi er nødt til at se på, hvor vi bedre kan konfiskere muskelbilerne. Muskelbiler er våben gaderne, og nu ramte det to fuldstændig uskyldige mennesker. For ikke ret længe siden mistede en politimand livet. Det hér kan ganske enkelt ikke fortsætte,” siger hun til avisen.

Kører rundt uden kørekort

En kollega til den dræbte betjent har i et debatindlæg i Berlingske beskrevet, hvordan der kører mange muskelbiler rundt, og hvordan politiet er magtesløse:

”Bilerne er oftest registreret i leasingselskaber og til personer, der reelt ikke har nogen tilknytning til køretøjet, men optræder som stråmænd for bandemiljøet. Her anvendes muskelbilen som puljebil. Denne personkreds standses ofte uden at være i besiddelse af kørekort pga. frakendelse, eller fordi et kørekort aldrig har været et dokument, som pågældende har haft den mindste idé om at erhverve sig,” skrev han.

Efter weekendens anholdelser er én mand nu varetægtsfængslet. De fire andre, der blev anholdt samtidig, er løsladt igen.

Læs også: DF: Politiet skal kunne konfiskere vanvidsbilisters biler på stedet