Mette Frederiksen fløj i eget fly til Grønland – få minutter efter rutefly gik samme vej

0
28929
Statsminister Mette Frederiksen og departementchef Christian Kettel mfl. på vej i flyet til Grønland i søndag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) fløj i forsvarets fly til Grønland i søndags næsten samtidig med, at et rutefly fra Air Greenland fløj samme vej. Det får nu Dansk Folkepartis Peter Skaarup til at kritisere statsministeren for ikke at leve op til sine og regeringens grønne ambitioner

Søndag den 18. august fløj statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes følge fra Københavns Lufthavn til Kangerlussuaq i Grønland, hvor statsministeren bl.a. skulle mødes med landsstyreformand Kim Nielsen.

Rejsen foregik i et chartret fly fra forsvaret, der lettede fra Københavns Lufthavn klokken 9.40.

Kort efter lettede endnu et fly fra Københavns Lufthavn til Grønland – et rutefly fra Air Greenland. Og 4 timer og 11 minutter senere landede dette fly præcis samme sted som statsministerens fly – i Kangerlussuaq i Grønland.

Det får nu Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup til at kritisere statsministeren. Han undrer sig over, at Mette Frederiksen og hendes følge vælger at brænde CO2 og skatteydernes penge af på en særskilt flyrejse til Grønland, når de kunne have taget et rutefly i stedet.

”Mette Frederiksens og hendes regering er meget optaget af klimaudfordringen. De vil gerne være en meget grøn regering. Men de vælger at chartre deres eget fly, i stedet for at flyve sammen med almindelige mennesker. Dermed udleder de en masse ekstra CO2 og bruger i øvrigt også en masse penge. Det synes jeg er dobbeltmoralsk,” siger Peter Skaarup.

Statsminister Mette Frederiksen og Kim Kielsen ved bygden Kapisillit i Grønland i søndag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsministeriet: Derfor kan statsministeren tag eget fly

ditOverblik har spurgt til turen i Statsministeriet. Vi har fået følgende svar om rejsen, der også gik til Island, hvor statsministeren deltog i et møde med de øvrige nordiske regeringschefer. Et møde, der havde klimaet på dagsorden:

”Statsministeriet kan oplyse, at det af anmærkningerne til finansloven fremgår, at: 

Statsministeren kan af hensyn til bl.a. effektiv og fortrolig mødeforberedelse, ønske om fleksibilitet, hensyn til sikkerhed samt repræsentative hensyn som udgangspunkt altid anvende chartrede fly ved arrangementer af officiel karakter. Udgangspunktet er, at forsvaret forestår flyvningerne, jf. også under § 12. Forsvarsministeriet.”

Statsministeriet kan oplyse, at statsministeren rejste til Kangerlussuaq med Forsvarets fly søndag den 18. august kl. 9.40, videre til Island med samme fly mandag den 19. august kl. 15.30 og hjem til Danmark fra Island den 21. august kl. 8. Det hele er i lokaltider. Derudover var der to indenrigsflyvninger til og fra Nuuk.”

Statsminister Mette Frederiksen forbereder sig i flyet på vej til Grønland. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Skaarup: Forretningsfolk må også tage rutefly

Peter Skaarup giver dog ikke meget for statsministeriets forklaring:

”Jeg kan ikke se, hvorfor statsministeren ikke kan flyve sammen med almindelige mennesker, hvis det er en mulighed. Der er også en masse forretningsfolk, som har vigtige opgaver og skal forberede sig på møder, men som er nødt til at tage et rutefly”.

At statsministeren skulle videre til Island, er heller ikke et tungt argument, mener Peter Skaarup:

”Der er gode flyforbindelser til Island. Hvis det kan lade sig gøre, bør statsministeren tage et rutefly. Det er regeringens politik at være meget grøn. Så ville det være passende at starte med at opføre sig så grønt som muligt,” siger Peter Skaarup.

Stiller spørgsmål til statsministeren

Dansk Folkeparti vil nu stille spørgsmål til statsministeren om rejsen:

”Vi vil bede statsministeren svare på, hvorfor hun ikke – når hun nu vil være grøn – kan flyve sammen med almindelige mennesker og dermed spare CO2. Vi vil vide om hun fremadrettet vil ændre adfærd og vi vil også bede om at få oplyst, hvor meget turen har kostet skatteyderne,” siger Peter Skaarup.