V & K: Flygtninge skal integreres. DF: Det kan ikke betale sig

0
3410
Restaurationsbranchen mangler folk og vil kunne få glæde af flygtninge, mener de konservatives integrationsordfører Naser Khader.

Der kan spares millioner på at hjemsende flygtninge, og derfor skal fokus være på hjemsendelse og ikke integration, mener DF. Venstre og Konservative: Det kan bedst betale sig at gøre flygtninge selvforsørgende, mens de er her

Der er millioner at spare på hjemsendelse af flygtninge, viser tal fra Finansministeriet, som ditOverblik bragte tirsdag. Forklaringen er, at mange flygtninge ikke kommer i arbejde og derfor ender med at blive en nettoudgift for Danmark, hvis de tager permanent ophold.

Læs: Finansministeriet: Hjemsendelse af flygtninge kan spare millioner

Derfor er den samlede besparelse for statskassen 2,5 millioner kroner, hvis en flygtning på 20 år rejser tilbage til sit hjemland. For en flygtning på 25 år er det 2,2 mio. kroner og for flygtninge på 50 år er det 2,9 mio. kr. Med i det regnestykke indgår de 130.000 kroner, som den danske stat tilbyder personer, der rejser frivilligt ud af landet.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen konkluderede på den baggrund tirsdag, at det nu er dokumenteret, at det rent økonomisk bedst kan betale sig at hjemsende flygtninge fremfor at integrere dem.

V & K: Når flygtningene er her, skal de bidrage

Men den konklusion er regeringspartierne ikke enige i. Venstres nye udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede siger til Kristeligt Dagblad:

”Tallene viser, at det er fornuftigt at diskutere, hvor mange flygtninge der er på passiv forsørgelse. Men når flygtningene nu er her, skal de bidrage. Det betyder bare heller ikke, at de ikke skal sendes hjem igen”.

De Konservatives integrationsordfører Naser Khader har samme synspunkt:

”Når de nu er her, er det da bedst, at de er selvforsørgende. I øjeblikket har vi brancher, der kan bruge dem. Restaurationsbranchen hungrer efter medarbejdere, og det er fint, hvis nogle kan begynde der. Jeg kan ikke se noget galt i, at flygtningene bliver selvforsørgende og lærer sproget at kende, selvom de skal hjem på et tidspunkt,” siger Naser Khader til Kristeligt Dagblad.

”Når de nu er her, er det da bedst, at de er selvforsørgende. I øjeblikket har vi brancher, der kan bruge dem”

Naser Khader (K), integrationsordfører

DF: Gevinsten ligger på hjemsendelse

Svarende fra Venstre og Konservatives ordfører overbeviser dog ikke Martin Henriksen:

”De andre partier vil bruge en masse ressourcer på at integrere flygtninge til trods for at vi ved, at det ikke virker særlig godt. Dansk Folkeparti vil bruge ressourcer på at hjemsende flygtninge, og som tallene fra finansministeriet viser, så er det her den økonomiske gevinst ligger,” siger Martin Henriksen til ditOverblik.

”Dybest set handler det om at forholde sig til virkeligheden og droppe skrivebordsøvelserne. Ja, selvfølgelig ville det være en økonomisk gevinst, hvis flygtningene væltede ud på arbejdsmarkedet, men det kommer ikke til at ske. Det viser alle erfaringer på området, og derfor er det bedre at bruge kræfterne mere fornuftigt og prøve noget nyt, nemlig at spare penge ved at sende dem hjem igen,” siger han.

“Ja, selvfølgelig ville det være en økonomisk gevinst, hvis flygtningene væltede ud på arbejdsmarkedet, men det kommer ikke til at ske”

Martin Henriksen (DF), udlændingeordfører

For få kan klare sig på det danske arbejdsmarked

Jan Rose Skaksen, forskningsleder ved Rockwool Fonden, siger til Kristeligt Dagblad, at det især er de kvindelige flygtninges manglende beskæftigelse, der forklarer besparelsen ved hjemsendelse af flygtninge:

”Hovedforklaringen er, at flygtninge i langt mindre grad er ude på arbejdsmarkedet, og det gælder særligt kvinderne. De tjener ikke en løn, hvor de betaler skat og bidrager på den måde ikke økonomisk. Der er alt for få, der har de kompetencer, som der kræves på det danske arbejdsmarked. Derudover er der for få, som tilbyder sig til arbejdsmarkedet. Det er særligt en barriere for kvindernes vedkommende,” siger forskningslederen til avisen.

Læs: Finansministeriet: Hjemsendelse af flygtninge kan spare millioner