Den tyrkiske præsident Erdogan er netop landet på statsbesøg i Tyskland. Inden afrejsen ville han igen belære tyskerne om, at de skal gøre, som han siger. Hans besøg vækker stor modstand både på gaden og blandt eliten
Godt nok er han blevet inviteret på statsbesøg af den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier, men stadig flere tyskere vender den tyrkiske leder Recep Tayyip Erdogan ryggen.
I weekenden var der demonstrationer i ni tyske storbyer, og flere ventes i de godt tre døgn statsbesøget ventes at vare. Samtidig siger flere og flere fra overfor at deltage i fredagens officielle statsbanket for den tyrkiske leder.
Ansporet af det indvandringskritiske parti AfD, hvor fire politikere sagde nej tak til at spise med Erdogan, har stadig flere tyske politikere og prominente sagt fra. Statsbanketter hos den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier er ellers så populære som nogen rød løber kan være. Også den tyske kansler Angela Merkel har sagt fra – hvilket hun dog ofte gør ved de formelle statsmiddage.
Inden sin afrejse fra Ankara talte Erdogan om, at han håber på at kunne afslutte de sidste års anspændte forhold mellem Tyrkiet og Tyskland. Svaret fra en række tyske politikere er, at når han holder en god håndfuld tyske statsborgere fængslet under forskellige påskud, så sker det nok ikke. Erdogan brugte også tiden inden afrejsen på at belære de tyske myndigheder.
”Vores tyske venner kan vinde det tyrkiske folks velvilje ved at tage afgørende skridt mod vores fjender,” skrev han i kommentar i den ledende tyske avis FAZ. Med fjender mener han Gülen-bevægelsen, der har mange tilhængere i Tyskland og som han ser som kraften bag det mislykkede kup for to år siden. Men i Tyskland er bevægelsen ikke på terrorlisten.
Erdogans første opgave, når han her til middag lander i Tyskland, er at åbne Tysklands største moske i Köln.