USAs skrappeste abortlov: Forbyder abort efter voldtægt og incest

0
1964
Protestdemonstration foran senatet i Alabamam, hvor et flertal har vedtaget USAs skrappeste abortlov. Foto: CHRISTOPHER ALUKA BERRY/Ritzau Scanpix

Politikerne i Alabamas senat har vedtaget USA’s skrappeste lov mod abort for at udfordre abortlovgivningen i hele USA. Vreden mod dem er stor.

Loven forbyder aborter selv efter voldtægter og incest. En læge, der alligevel udfører et sådant indgreb, risikerer fængsel i 99 år. Og det hele er vedtaget af 25 hvide mænd, der alle er republikanere.

Den lille, fattige stat i syden af USA med dens knap fem millioner indbyggere har altid gået en anden vej end resten af USA. Det var her, de største opgør stod om borgerrettigheder også til amerikanere med afrikansk baggrund. Og nu vil staten så udfordre hele USA’s holdning til abort.

For politikerne i Alabama vil ikke blot forhindre statens kvinder i at have adgang til abort. De vil direkte ændre den afgørende dom fra 1973, hvor USA’s højesteretsdommere fastlagde adgang til lovlig abort under bestemte betingelser. Fordi den nye lov i Alabama forbyder abort uanset betingelserne, vil det være en sag, der kan komme helt til højesteret, hvor der nu er et mere konservativt flertal.

Vrede på de sociale medier

Kun fire af medlemmerne af senatet i Alabama er kvinder. Her sidder mændene – og især republikanske mænd – tungt på magten. Og selv om loven skal underskrives af statens kvindelige guvernør for at træde i kraft, ventes hun at bøje sig.

Opgøret er ved at nå et omfang, hvor den kan ende på præsident Donald Trumps bord. Efterhånden som det næste valg nærmer sig, har han skærpet sin modstand mod abort. Og i sin typiske stil kommer han med voldsomme udfald, hvor han blandt andet beskylder læger for at aflive levedygtige fostre – uden hensyn til sandheden.

Omvendt er dette en sag, der mobiliserer hele den anden side. Og langt ind i det republikanske parti finder mange amerikanere, at kvinders ret til selv at træffe beslutningen om en abort er vigtig. Samtidig har en række stater strammet reglerne, så en abort efter seks uger er vanskelig at få tilladelse til.

I opgøret har den ledende kvindeaktivist Alyssa Milano, der er kendt for at have sparket sagen om #MeToo i gang, vakt opsigt. Hun foreslår simpelthen en sexstrejke i klassisk stil som modtræk mod Alabamas abortforbud. Om det vil påvirke de 25 mænd, der stemte den igennem, er dog mere end tvivlsomt.

Opgøret får også stor plads i ledende medier verden over. Her bliver de 25 hvide mænd, der stemte loven igennem, vist med billede og adresser. Som i en anden gabestok.