Landbruget får klimatæsk i valgkampen. Helt urimeligt, mener DF

0
2062
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen-Dahl. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Stop nu det klimahysteri, siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl om de mange klima-angreb på dansk landbrug. DFs klimaordfører Mikkel Dencker advarer om, at skrappere krav til landbruget vil presse produktion og arbejdspladser ud af Danmark

Dansk landbrug får urimeligt mange hug i valgkampen, mener Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Han er træt ”klima-hysteriet”, som får partier til at kræve flere indgreb overfor landbrugets CO2-udslip.

”Jeg er dødtræt af, at den her valgkamp er gået ud i grøn, grønnere, grønnest. Det er nærmest overbudspolitik, vi ser. Men vi glemmer, hvor vi kommer fra som land. Vi er et gammelt, stolt landbrugsland, der producerer fødevarer af meget høj kvalitet. Men det er nærmest kastet ud med badevandet, fordi vi nu skal diskutere klima på en fordømmende måde,” sagde Kristian Thulesen Dahl (DF) tirsdag til DR Nyheder.

Udtalelsen faldt i forbindelse med et besøg på et landbrug i Holstebro. Her arbejdes der med at reducere metanudslippet fra køerne ved hjælp af biogasanlæg og specialfoder. Kristian Thulesen Dahl ser initiativet som bevis på, at landbruget allerede i dag er langt med den grønne omstilling.

”Jeg oplever et dansk landbrug, som i den grad tager fat i dagsordenen og rigtig gerne vil være med til at gøre tingene mest klimarigtigt. Vi skal ikke diskutere emnet på den måde, hvor det handler om at dansk landbrug skal nedgøres eller halveres,” siger han til DR Nyheder.

Risikerer at presse produktion til udlandet

Dansk Folkepartis klimaordfører Mikkel Dencker mener heller ikke, at landbruget har noget at skamme sig over. Og han advarer om, at flere krav til dansk landbrug vil presse produktionen over til lande, hvor landbruget har et langt større klimatryk.

”Landbruget har et stort klimaaftryk. Men der kommer også flere og flere historier frem om, at landbruget til levere klimavenlig mælk og kød osv. Det sker på frivillig basis og det synes jeg er fornuftigt. Man skal bare passe på med ikke at lægge en masse restriktioner på landbruget, for konkurrencen er så effektiv, at danske landbrugsprodukter så vil blive udkonkurreret af udenlandske produkter,” siger Mikkel Dencker.

”Tag f.eks. til Polen. Her har man et andet syn på klima, og jeg kunne sagtens forestille mig, at polske landbrugsprodukter så ville overtage den produktion, som Danmark har i dag, og så er vi jo lige vidt. Det vil også gå ud over dyrevelfærden, og vi vil miste arbejdspladser. Så man kan ikke bare stramme skruen, euden at det vil få konsekvenser,” siger han.

Samme konklusion når de økonomiske vismænd frem til i deres nyeste rapport. Et udkast til rapporten viser i Ifølge Altinget, at en mindre landbrugsproduktion i Danmark vil føre til en ”relativt stor produktionsstigning i udlandet”.