Pia er klar til kamp mod EU-føderalisterne: ”Jeg er lidt som en terrier, der bider sig fast”

0
3790
Pia Adelsteen er så småt gået i gang med oprydningen på kontoret på Christiansborg.

Pia Adelsteen er klar til at skifte Folketinget ud med EU-parlamentet. Hun er nummer tre på Dansk Folkepartis liste til EU-parlamentsvalget den 26. maj, og hun er overbevist om, at DF får valgt tre mandater. ”Vi har et godt hold, og der er brug for os i parlamentet,” mener hun

Tekst & foto: Steen Trolle

”Jeg har lige tømt mine skrivebordsskuffer,” fortæller Pia Adelsteen, da ditOverblik.dk kommer på besøg. Vi er på 4. sal på Proviantgården på Christiansborg, og efter 12 år som folketingsmedlem er Pia Adelsteen så småt i gang med at pakke sit kontor ned.

For nylig modtog hun folderen ”Farvel til Folketinget”. Den indeholder ”information til ikkegenopstillede og ikkegenvalgte medlemmer af Folketinget”. Og her kan hun bl.a. læse, at hendes telefon vil blive lukket 30 dage efter valgdagen, at it-adgangen lukkes ned efter tre dage, og at kontoret skal pakkes ned hurtigst muligt, da det ”hurtigt skal kunne tages i brug af et nyt medlem”.

”Det var alligevel lidt underligt. Jeg er jo i gang med mit 12. år herinde. Men på den anden side kan jeg også mærke i maven, at det her er det rigtige at gøre. Det skal være nu,” siger Pia Adelsteen.

Og dét der skal være nu, er at satse på EU-parlamentet. Pia Adelsteen, der de sidste fire år har været Dansk Folkepartis miljøordfører og formand for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, er tidligere EU-ordfører for DF. Hun synes EU-politik er vildt interessant, og derfor har hun nu taget springet og sagt ja til at opstille til EU-parlamentet. Hun er nummer tre på listen efter Peter Kofod og Anders Vistisen.

”Det er jo lidt knald eller fald. Men nu tager jeg chancen. Og selv om folk går og siger, at vi kun får valgt to, så er jeg sikker på de tager fejl. Vi får valgt tre. For vi har et rigtigt godt hold, vi har det godt med hinanden, der er styr på tingene og der er brug for os i Parlamentet,” siger Pia Adelsteen.

“Selv om folk går og siger, at vi kun får valgt to, så er jeg sikker på de tager fejl. Vi får valgt tre”

Pia Adelsteen har været Folketingsmedlem siden 2007. De sidste fire år har hun været miljøordfører og formand for Miljø- og Fødevareudvalget.

Astrerix, Obelix og Idefix

Spidskandidaten Peter Kofod sammenlignede på et internt kandidatmøde for nylig Dansk Folkepartis kandidater med fortællingen om Asterix & Obelix, dvs. historien om de gæve gallere, der kæmper mod den romerske overmagt. I den fortælling var Kristian Thulesen Dahl høvdingen Majestix, mens Peter var Asterix og Anders Obelix. Sammen med resten af EU-kandidaterne var de den lille hær af galliske krigere, der rejser til Rom for at fortælle Cæsar, at romerne er skøre i hovedet og at vi godt kan klare os selv.

”Jeg sad og spekulerede på, om jeg så var hende den lille labre Lillefix,” siger Pia Adelsteen grinende – og fortsætter:

”Men så sagde Peter at ’Pia, hun er hunden Idefix – for Pia er sådan en terrier’. Og det er der nok noget om. For når jeg har fået en ide til noget, der skal laves om, bliver jeg ved. Hvis noget er rivravruskende galt, bider jeg mig fast. Selv om det kommer til at tage lang tid at ændre. Jeg er nok lidt stædig,” siger Pia Adelsteen.

Plakat for DFs tre øverste kandidater til valget til Europa-Parlamentet: Pia Adelsteen, Peter Kofod og Anders Vistisen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Vigtigste valg

Stædighed bliver der brug for. Danmark får 14 pladser i det nye parlament, der skæres ned til 708 pladser, når Storbritannien har forladt EU. Så der skal kæmpes hårdt for at få indflydelse. Pia Adelsteen er dog overbevist om, at DF vil kunne gøre en vigtig forskel.

”Jeg mener faktisk, at Europaparlamentsvalg denne gang er vigtigere end folketingsvalget. For hvis ikke vi får flyttet magt tilbage til nationalstaterne, så er der overhovedet ingen grund til at stemme til folketingsvalg fremover. Eksempel: I alle de år jeg har siddet i Folketinget, har vi diskuteret, om vi skal have tvungen fædreorlov i Danmark. Og det har et flertal hele tiden sagt nej til, fordi vi mener, at det skal familierne selv bestemme. Men så kommer EU og påtvinger os tvungen barsel for fædre. Jamen, så er det jo flintrende ligegyldigt, hvem der sidder i Folketinget. For så er det jo alligevel EU, der bestemmer,” siger Pia Adelsteen, og fortsætter:

”Hele min ide med at komme til Europarlamentet er, at vi skal have stoppet det her med, at EU går ind og detailbestemmer alting. Vi har et nærhedsprincip, men jeg husker ikke et eneste eksempel på, at en minister har kritiseret, at EU har brudt nærhedsprincippet. Og det giver simpelthen ingen mening. For det gør EU igen og igen. Hvorfor skal EU f.eks. blande sig i vores barselsregler. Det er da et skridt på vejen mod den føderale stat, hvor alle regler skal være ens”.

“Hvorfor skal EU f.eks. blande sig i vores barselsregler. Det er da et skridt på vejen mod den føderale stat”

Værn mod føderalisme

Dansk Folkeparti er gået sammen med en række nationalkonservative partier, bl.a. italienske LEGA og tyske AfD, om dannelsen af en ny euroskeptisk gruppe, der vil kæmpe mod føderalisterne.

”Der er kritikere, der kalder gruppen nationalistisk og andet grimt, men sådan opfatter jeg det slet ikke. For mig handler det om at vi får lavet et værn, så de 27 medlemslande kan bevare deres forskellighed. For hvorfor skal vi sidde i Bruxelles og blande os i, hvad man skal gøre i Ungarn, i Grækenland osv. Det må da være op til de nationale parlamenter, som landenes borgere selv har valgt”.

”Selvfølgelig skal vi samarbejde på områder, hvor det giver rigtig god mening, f.eks. miljø og klima. 75 procent af den forurening, vi har, kommer fra udlandet. Så hvis ikke vi gør noget i fællesskab, kan det hele være lige meget. Det giver også mening at have et handelssamarbejde. Men man skal respektere, at Danmark er Danmark – at landene har forskellige traditioner og holdninger og at vi gør tingene forskelligt”.

Pia Adelsteen har aldrig været EU-modstander, kun skeptiker. Hun synes, at EU blander sig for meget. Men hun har ikke været på det hold, der vil have Danmark ud.

”Men det kan meget nemt ende der. Jeg ser Brexit som en reaktion på, at englænderne er blevet påduttet regler udefra, som de ikke ønsker. Så avler tryk modtryk. Og sådan kan jeg også godt få det. Når man blander sig i vores barsel eller pålægger os, at vi skal betale børnepenge til børn, der slet ikke bor i Danmark. Eller når EU vedtager, at man kan få ret til danske dagpenge efter bare én måned i Danmark. Så underminerer man hele det sociale system, som vi har bygget op. Fortsætter man ad det spor, så bliver jeg også en af dem, der ønsker sig, at vi skal forlade EU”.

Pia Adelsteen i sit snart forhenværende kontor på 4. sal i Proviantbygningen.

Har en plan B, hvis hun ikke bliver valgt

ditOverblik møder Pia Adelsteen på en dag, hvor hun skal til to vælgermøder og samme formiddag har været i TV2 News for at diskutere social dumping med Venstres spidskandidat Morten Løkkegaard. Resten af valgkampen er også tæt pakket med møder, men trods hendes optimistiske tro på, at Dansk Folkeparti vil få valgt tre mandater til EU-parlamentet, så er hun helt på det rene med, at hun kan ende at skulle forlade ikke bare Folketinget men også europapolitik.

”Sker det, så har jeg en plan B. Det har jeg altid haft, når der er valg. For det er jo den risiko, der er, når man er politiker. Man kan også blive fyret fra sit arbejde. Så jeg er forberedt og jeg ved præcis, hvad jeg skal lave, hvis jeg ikke bliver valgt. Så skal jeg hjem og passe vores kro,” siger Pia Adelsteen, der driver kroen ”Aporta” i Mariager sammen med sin mand, folketingsmedlem Kim Christiansen.

Pia Adelsteen kommer dog ikke til forlade politik helt, hvis hun ikke skulle blive valgt. Den 55-årige DF-politiker, der blev valgt ind i Folketinget første gang i 2007, skal fortsat passe sit byrådsarbejde i Mariager, og hun vil fortsat interessere sig for politik, fastslår hun.

”Jeg kan ikke lade være med at blande mig,” siger Pia Adelsteen.

Læs også: Dansk Folkeparti klar med alle 10 kandidater til EU-parlamentsvalget

Læs også: To venner går til kamp for mindre EU og mere nationalstat