USA: Stofmundbind gør ingen gavn

0
1462
Præsident Joe Biden med det sorte stofmundbind, han plejer at optræde med. Foto: Anna Moneymaker/Getty Images/AFP

De amerikanske myndigheder erkender, at mundbind af stof ikke gør nok for at stoppe Covid-19 og at deres opfordringer til at bruge dem kun handlede om at få folk til at rette ind

Det er sundhedsmyndighedernes flagskib, Center for Disease Control eller CDC, der står bag analysen og erkendelsen. Den er blevet bredt citeret i amerikanske medier. Også blandt de gamle medier som New York Times, der ellers igen og igen har hævdet, at brugen af alle slags mundbind var godt for sundheden.

Sundhedsmyndighederne i USA havde egentlig først ment, at mundbind var overflødige, men vendte så rundt på en lille frokosttallerken. Mundbind ville redde liv og alle, der var imod mundbind, viste i bedste fald mangel på respekt for deres medborgere. Og stofbind, der var billigere i brug, var helt fine.

Det skyldtes til dels, at der ikke var nok af de gode mundbind af N95 klassen – bedre end dem, de fleste danskere bruger. Og for at folk til at rette ind, anbefalede man så de reelt nyttesløse stofmundbind.

En mand protesterer mod coronarestriktioner i staten New York. Foto: REUTERS/Mike Segar

Forhadt ensretning

Da Deres udsendte sammen med familien for nylig ville nyde et måltid med familien på et Waffle House i delstaten Oklahoma, havde alle danskerne mundbind på. Tjeneren spurgte så – og kun halvt i spøg – om dette skulle forestille et røveri. For ingen andre havde mundbind på i restauranten, for i denne stat er der normalt ikke påbud om at bruge mundbind.

Modstanden mod at bruge mundbind i USA er massiv og skyldes ikke kun ubehaget ved at have en fugtig klud hængende foran næsen. Mange er overbeviste om at fordelene ved mundbind ikke står mål med det indgreb i den personlige frihed som mundbind indebærer. Og de er trætte af at blive lagt for had af eliten og de gamle medier.

På det politiske plan har den meget uafhængige senator Paul Rand været en af kritikerne af mundbind – uanset om de er lavet af stof eller kunstfilt. Det har betydet at han er blevet censureret af blandt andre Googles YouTube. Nu langer han så tilbage på Twitter – her oversat til dansk:

”Betyder det så at de snotnæsede censorer på YouTube nu vil komme til mit kontor og kysse min … og indrømme, at jeg havde ret?”

Det sker nok ikke. Men de nye vurderinger skaber en ny balance mellem de gamle medier og så det voksende antal amerikanere, der er skeptiske overfor myndighedernes håndtering af Covid-19.

Kilder: New York Times, Rand Paul på Twitter, The Federalist