Statsministeriet brugte fire dage på finde maleri til Mette Frederiksens nytårstale

0
2984
Statsminister Mette Frederiksen taler til danskerne den 1. januar. I baggrunden maleriet af Milena Bonifacini , der var nøje udvalgt af Statsministeriet. Foto: Screenshot fra regeringen.dk

Et maleri af den peruvianske kunstner Milena Bonifacini fik en fornem plads under statsministerens nytårstale. Maleriet var nøje udvalgt af Statsministeriet, der i flere dage var i dialog med Statens Kunstfond om mulige malerier, afslører netmediet Frihedsbrevet

Intet er tilsyneladende overladt til tilfældighederne, når statsminister Mette Frederiksen (S) skal iscenesættes overfor danskerne.

Det viser en kuriøs afsløring fra netmediet Frihedsbrevet, som kan fortælle, at to medarbejdere i statsministeriet før jul var beskæftiget i flere dage med at udvælge det maleri, som skulle hænge bag statsministeren, da hun lørdag den 1. januar holdt den årlige tv-transmitterede nytårstale fra Marienborg.

Frihedsbrevet har fået aktindsigt i en korrespondance mellem Statsministeriet og Statens Kunstfond, der kan udlåne malerier til offentlige institutioner ved særlige lejligheder. Heraf fremgår det, at Statsministeriet i december henvendte sig til kunstfonden med ønsket om at låne et maleri, der kunne bruges til nytårstalen. Maleriet skulle være af en kvindelig kunstner og – det blev understreget – låne-aftalen skulle holdes hemmelig.

Bondemanden Arne

Kunstfonden kom derefter med forslag om tre forskellige billeder af kunstneren Maja Ingerslev, men ingen af disse faldt i ministeriets smag. Derfor måtte kunstfonden diske op med endnu et par forslag, hvoraf det ene er et maleri af Mette Vangsgaard, der bærer den prægtige titel ”Bondemanden Arne sover til middag”.

Arne-billedet vækker i første omgang interesse i ministeriet, måske på grund af titlen, der må klinge smukt i socialdemokratiske øren, jf. den socialdemokratiske ”Nu er det Arnes tur”-kampagne om tidlig pension. Men den sovende Arne passer alligevel ikke helt til Statsministeriets forestillinger. Et par timer senere sender kunstfonden derfor endnu en mail, fremgår det af aktindsigten. Her foreslås yderligere tre kvindelige kunstnere, og Statsministeriet ender med at vælge den ene af disse.

Valget falder på den peruvianske kunstner Milena Bonifacini, der bor i Nyborg. Hun siger ja til, at der må bruges et af hendes malerier, der til daglig hænger hos Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade i Valby. Dette værk, et abstrakt maleri, ender med at blive det udvalgte – i stedet for maleriet ”I Høst” af L. A. Ring fra 1885, som har hængt på væggen under de seneste års nytårstaler af Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen.

Fire dages korrespondance

Korrespondancen står på i fire dage, og det overrasker ikke politisk kommentator Hans Engell, at man går så grundigt til værks. Han siger til Frihedsbrevet, at skærmbilledet betyder utroligt meget for politikere, når der skal holdes tv-taler. Som eksempel nævner han den franske præsident Emmanuel Macron, der altid har bøger af franske filosoffer liggende, når han taler på tv.

Hans Engell mener, at Mette Frederiksen, eller folkene omkring hende, har ønsket at sende nye signaler. Engell gætter på, at man har fundet personerne på L.A. Rings gamle malerier for umoderne. Som den garvede politiske kommentator siger: ”De ligner jo nogen, der kunne komme på Arne-pension”.

“Hun bevæger sig væk fra den arbejderklasseidyl, der var funderet omkring Første Verdenskrig. Jeg tror, det har været vigtigt at sende et signal om Danmark ude i en stor verden,” siger Hans Engell til Frihedsbrevet.

Læs mere på Frihedsbrevet her