Det er alt for tidligt at fælde dødsdommen over DF, mener den tidligere mangeårige pressechef Søren Søndergaard. Hvis DF tror på sig selv og genfinder positionen som sin egen, vil partiet også kunne spille en vigtig rolle i fremtiden, spår han
Det er alt for tidligt at skrive nekrologerne over Dansk Folkeparti, selv om DF lige nu er ramt af intern ballade, kamp om formandsposten og dårlige meningsmålinger.
Det mener DFs tidligere mangeårige pressechef Søren Søndergaard. I et debatindlæg på Altinget kalder han det latterligt, når politiske kommentatorer har travlt med at skrive gravskriften for DF.
“Selvom Dansk Folkeparti ligger i dag og roder med latterlige seks procent, vil det være latterligt præmaturt at skrive nekrologerne. Selvom der rundt omkring er fromme håb om snarlig bortgang,” konstaterer Søren Søndergaard, der i dag er presse- og kommunikationschef i Dansk Havne.
Konservative og SF blev halveret – og kom tilbage
Søren Søndergaard, der var DFs pressechef fra 2005 til 2020, minder om, at andre partier er kommet tilbage efter vælgermæssige nedture a la dem, DF oplever. Det Konservative Folkeparti blev halveret fra ca. 10 procent til 4,9 procent ved valget i 2011 og faldt yderligere til 3,4 procent ved valget i 2015, det år hvor DF blev største borgerlige parti med 21,1 procent af stemmerne. SF fik tilsvarende halveret sit stemmetal i 2015.
I dag ligger Konservative med Søren Pape i spidsen på 16 procent i det seneste snit af målinger hos Altinget. SF står til en fordobling, sammenlignet med valget i 2015.
Derfor kan Dansk Folkeparti også vokse igen, mener Søren Søndergaard:
”Hvis en ny DF-formand forstår at håndtere den delikate balance mellem at være et erklæret borgerligt parti – hvad Dansk Folkeparti i min optik altid har været – og et parti med stor social samvittighed for danskere uden penge, uddannelse eller position, som nogle borgerlige (ingen nævnt, ingen glemt) kan have tilbøjelighed til at overse eller som minimum prioritere meget langt nede, så er der en platform,” skriver han.
EU-modstand og udlændingepolitik
Søren Søndergaard er overbevist om, at den danske EU-modstand eller -skepsis vil få ny vind i sejlene, hvilket vil komme DF til gode. Han mener heller ikke, at DF i længden behøver at frygte Nye Borgerlige. Deres liberalistiske plan om at vende Danmark på hovedet ved at skære massivt i den offentlige sektor og give store skattelettelser til de rigeste, er ikke spiselig for DFs kernevælgere.
”Det er ikke DF-like at lave for meget om – tryghed for alt fra pensionister, psykisk syge, livsstilsyge, rygere, hjemløse og helårscampister er en del af Dansk Folkepartis DNA på samme måde som Gud, konge og fædreland – noget, som andre for mange år siden droppede til fordel for EU, miljø, vækst og skattelettelser,” som han skriver.
“Tryghed for alt fra pensionister, psykisk syge, livsstilsyge, rygere, hjemløse og helårscampister er en del af Dansk Folkepartis DNA på samme måde som Gud, konge og fædreland”
Søren Søndergaard, tidl. pressechef, på altinget.dk
DF behøver heller ikke frygte, at partiets udlændingepolitik bliver umoderne. Selv om udlændingepolitik lige nu kun interesserer syv procent af vælgerne ifølge målinger, så har DF stadig en unik position her.
”For uanset den hårde retorik, er der en betragtelig del, der ikke er lykkedes for Socialdemokratiet. Og Venstre og Konservative ér bare erfaringsmæssigt usikre kort på området. Dansk Folkeparti kan uden anstrengelse systematisk skille sig ud,” mener Søren Søndergaard.
Den frie position
Identitetspolitikken er et andet sted, hvor DF kan få sin egen position, og dét er i det hele taget Søren Søndergaards opfordring: At DF indtager en fri rolle, med tro på egne evner.
”Dansk Folkeparti har muligheden for at genetablere sin helt egen position i dansk politik. Men det kræver netop, at man tror på sig selv igen, fokuserer og indtager positionen. Som jeg skrev her på Altinget før jul: En ny DF-formand, hvem det så end bliver, skal ikke binde partiet til noget som helst – heller ikke Pape og Ellemanns mast. For hvad rager det den, der er sikker på sit, at resten af verden er ude af trit?,” skriver Søren Søndergaard på Altinget.