DF: Hæv den grønne check og fjern el- og gasafgiften

0
1566
DFs energiordfører Morten Messerschmidt spurgte onsdag i Folketinget klima- og energiminister Dan Jørgensen (S), om regeringen er villig til at bruge de 2,7 milliarder kroner, som lige nu spares på tilskud til vedvarende energi, til at sænke energipriserne for lavtlønnede og pensionister. Det er dog i følge energiministeren ikke muligt, fordi besparelsen er budgetteret til andre formål på finansloven. Fra Folketings-TV

Dansk Folkeparti kommer med et konkret bud på, hvordan danskerne kan kompenseres for de store stigninger på el og varme. Pensionister og lavtlønnede skal hjælpes ved at hæve den grønne check

32 procent. Så meget er elprisen steget på halvandet år. I samme periode er gasprisen næsten blevet fordoblet. Mange danskere kan derfor se frem til ekstra varmeregninger på 1000 kr. eller mere om måneden.

Det er en regulær bombe under økonomien hos pensionister og lavtlønnede. Enlige folkepensionisters indkomst ligger på 11.000-13.000 kroner efter skat om måneden, så en ekstra varmeregning hundredevis af kroner slår enormt hårdt.

Netop nu forhandler regeringen med Folketingets partier om hjælp til de danskere, der er hårdest ramt. Regeringens udspil lyder på en varmepakke til 100 millioner kroner. Varmepakken skal have form af en pulje, som kommunerne kan søge til merudgifter til f.eks. pensionisters varmetillæg eller enekletydelser til kontanthjælpsmodtagere.

Grøn check skal hæves

Men det er alt for lidt, mener Dansk Folkeparti. Energiordfører Morten Messerschmidt har sammen med Det Konservatives Folkepartis energiordfører foreslået, at de 2,7 milliarder kroner, som staten lige nu  sparer årligt på tilskud til vedvarende energi, fordi energipriserne er så høje, skal bruges til sænke el- og varmeregningen, og DF kommer nu med et konkret forslag til, hvordan hjælpen kan udmøntes. DF foreslår, at staten forhøjer den såkaldte grønne check, der er målrettet borgere, som tjener under 250.000 kroner om året, herunder pensionister.

”Den grønne check blev indført af en blå regering i 2010 som en skattefri kompensation, målrettet lavere indkomstgrupper, for øgede grønne afgifter og afgifter på forbrug. Checken på omkring 1.000 kroner årligt afhænger af indkomst og antal børn. En nu og her forhøjelse af den grønne check kan sikre, at folk i den lavere ende af lønskalaen samt pensionister hurtigst muligt kan kompenseres for en urimelig høj energiregning,” skriver Morten Messerschmidt i et indlæg på Altinget.

Regeringen har med klima- og energiminister Dan Jørgensen i spidsen lanceret en plan om en varmepakke på 100 mio. kroner, der skal komme bl.a. pensionister til gavn. Det er dog alt for lidt, mener Dansk Folkeparti. Fra Folketings-TV

Fjern el- og gasafgift

Mange andre danskere er også hårdt ramt. For eksempel familier, der har taget et stort lån for at købe hus. For at hjælpe dem og erhvervslivet foreslår DF, at el- og gasafgiften fjernes eller sænkes markant.

“Den socialdemokratiske regering har sagt, at de vil nedtrappe elafgiften frem mod 2030, men det kan vi ikke vente på. Det er helt galt med så høj en afgift, når den grønne omstilling jo går ud på, at vi skal bruge mere bæredygtig el – for eksempel til transport. Jeg håber virkelig, at regeringen vil lytte til Dansk Folkeparti i forhandlingerne om afbødning af energikrisen, så danskerne bliver kompenseret for de høje energipriser,” skriver Morten Messerschmidt.