USA: Flertal for at fjerne Biden

0
1908
Præsident Joe Biden under en tale tirsdag i Det Hvide Hus. Foto: REUTERS/Carlos Barria

Et flertal af de amerikanske vælgere ønsker, at præsident Joseph R. Biden trækker sig efter det ydmygende nederlag i Afghanistan

Kun en anden ud af USA’s indtil nu 47 præsidenter måtte træde tilbage, nemlig Richard Nixon i 1975. Som bekendt var det hans beskidte tricks i valgkampen, der gjorde udslaget. Men den kaotiske tilbagetrækning fra Vietnam farvede amerikanernes holdning til ham og det kunne Biden i dag med fordel tænke over.

For mens opbakningen til præsidenten fortsat falder generelt, så finder et flertal på 52 procent af amerikanerne, at Biden har gjort det ualmindeligt dårligt (’poor’) i Afghanistan. Og et lige så stort flertal ønsker, at han direkte trækker sig som konsekvens af Kabul. Et tilsvarende antal forventer, at mindst 100 amerikanere ender med at blive fanget bag Talebans linjer.

Tallene er fra Rasmussen Reports, der som den eneste dagligt følger opbakningen til den siddende præsident. Som vi tidligere har fortalt, så er det især støtten fra hans mest loyale vælgere, der svinder.

Bidens løgne

De medier, der fortsat støtter præsidenten, fremhæver, at planen for tilbagetrækning stammer tilbage fra hans forgænger, Donald Trump. Og at han ikke alene har ansvaret for sammenbruddet. Men selv de medier har det stadig sværere med de forkerte fakta om tilbagetrækningen, som kommer fra Biden selv

Avisen New York Post har i denne oversigt samlet seks af hvad de kalder for løgne og som præsidenten har fortalt om situationen. Mest provokerende er måske hans forsøg på at fremstille tilbagetrækningen som en succes, men den største konsekvens kan komme fra de historier, der nu kommer frem om dem, som amerikanerne svigtet.

Se New York Post: 6 lies Joe Biden told about Afghanistan

En særlig detalje er, at præsidenten har talt om, at 90 procent af alle amerikanere nåede at komme ud. I hans manuskript, som han ellers klamrer sig til, havde hans rådgivere skrevet 98 procent. Men i takt med at der dukker flere og flere historier op om for eksempel amerikansk ansatte, der ikke kunne nå ud til lufthavnen, kan præsidenten på det punkt ende med at have ret.

Kilder: Rasmussen Reports, New York Post, New York Times