SPIDSKANDIDATEN | Tidligere folketingsmedlem Susanne Eilersen har meldt sig på banen som borgmesterkandidat i Fredericia, der stadig slikker sårene efter en stor kommunal skandale. ”Der er brug for én med noget erfaring efter det, Fredericia har været igennem,” siger Susanne Eilersen
Mens politiet er i gang med at undersøge forholdene omkring Fredericias tidligere borgmester, socialdemokraten Jacob Bjerregaard, så melder Dansk Folkepartis spidskandidat Susanne Eilersen sig nu klar til at gå efter borgmesterposten.
Det meddelte Susanne Eilersen torsdag eftermiddag på et pressemøde, hvor DFs seks kandidater samtidig præsenterede partiets valgprogram til kommunalvalget den 16. november.
”Jeg synes, jeg har noget at byde ind med i forhold til borgmesterposten. Jeg har 12 års erfaring fra byrådet og har siddet i både regionsrådet og i Folketinget. Der er brug for én med noget erfaring efter det, vi har været igennem med borgmesterens afgang. Vi står med en stor opgave med at genskabe borgernes tillid til byrådet,” siger Susanne Eilersen.
Misbrugte sin stilling
For tilliden til kommunens øverste embede og byrådet er i bund hos mange Fredericia-borgere, efter at byens nu tidligere borgmester blev centrum for en skandale, der har trukket overskrifter i hele landet.
I december 2020 kunne Ekstra Bladet afsløre, at Jacob Bjerregaard i 2016 havde købt en af kommunens mest attraktive byggegrunde af kommunen. Det var sket udenom de gældende regler og for næsen af et ægtepar, der troede, at de havde sikret sig grunden.
Jacob Bjerregaard forsøgte at komme Ekstra Bladet i forkøbet ved at meddele, at han havde fået nyt job og derfor ville stoppe med udgangen af januar. Det skete dagen inden Ekstra Bladet bragte den første historie. Men da sagen ramte Ekstra Bladets forside, måtte Jacob Bjerregaard trække sig omgående. Han blev politianmeldt for embedsmisbrug og siden kom der historier om dårligt arbejdsmiljø, topstyring og massiv chefflugt på rådhuset.
Senere blev kommunaldirektøren bortvist og politianmeldt i samme sag. Hun havde været inhabil, konkluderede en advokatundersøgelse, fordi hun havde en såkaldt ”nær relation” til borgmesteren. Begge benægtede, at de havde en affære, men Ekstra Bladet kunne afsløre hotelregninger, der tydede på noget andet.
”Han har skuffet utroligt mange”
”Jeg tror mange i Fredericia er skuffede over, at den borgmester, de så som en visionær og dygtig person, viste sig at have den bagside. Når tingene handlede om ham selv, gik han gerne uden om reglerne. Det har skuffet utroligt mange,” siger Susanne Eilersen.
Sagen med Jacob Bjerregaard kom syv år efter, at Fredericia daværende Venstre-borgmester Thomas Banke måtte trække sig. Det skete på grund af bilagsrod, der var udløst af et omfattende morfinmisbrug, som borgmesteren var havnet i og som han siden har talt åbent om.
Der har med andre ord været blæst om borgmesterposten i Fredericia flere gange. Derfor er der brug for noget stabilitet, mener Susanne Eilersen.
”Det mener jeg, at jeg vil kunne sikre. Jeg kan samarbejde med både Venstre og Socialdemokratiet, og fra min tid som folketingsmedlem har jeg et stort netværk på tværs af partierne på Christiansborg, som Fredericia vil kunne drage nytte af,” siger Susanne Eilersen, der var medlem af Folketinget 2015-2019, hvor hun bl.a.var DFs kommunalordfører.
“Fra min tid som folketingsmedlem har jeg et stort netværk på tværs af partierne”
Kan styrke valgforbundet
Susanne Eilersen erkender, at det kan lyde meget ambitiøst at gå efter borgmesterposten, når Dansk Folkeparti pt. kun har to ud af de nuværende 21 pladser i byrådet.
”Men hvis man ikke spiller sig selv på banen og siger, at man er klar til at påtage sig ansvaret, lykkes det ikke. Jeg havde ikke ambitioner om at blive borgmester, da Jacob Bjerregaard sad der. For han var valgt på et meget stærkt mandat (7484 personlige stemmer i 2017, red.). Men den nye borgmester (socialdemokraten Steen Wrist Ørts, red.) er ikke særlig erfaren, så med mine erfaringer kan jeg tilbyde noget andet”.
Dansk Folkeparti er i valgforbund med Venstre, men Susanne Eilersen regner ikke med, at borgmester-udmeldingen skaber problemer i forhold til det største borgerlige parti.
”Faktisk tror jeg det kan styrke valgforbundet. For det giver vælgerne nogle flere muligheder. Så det her er ikke udtryk for stridigheder i blå blok,” siger Susanne Eilersen.
Fokus på ældre, sundhed og turisme
Hun kalder sig ”den blå politiker med det røde hjerte”. Ældre og sundhed står øverst på dagsorden hos den 57-årige politiker, der i dag er 1. viceborgmester og formand for sundhedsudvalget. Derudover arbejder DF på at trække flere uddannelser til byen og for at styrke Fredericia som turistby, bl.a. ved at få et skabt et ”Fæstningscenter”, der kan formidle historien om Fredericia som en historisk by.
”Vi skal have noget, som gør borgerne stolte af at bo i Fredericia, så vi får flere til at slå sig ned i kommunen,” lyder det fra det nyeste bud på en ny borgmester i Fredericia.
8 spørgsmål til Susanne Eilersen
Hvorfor er du aktiv i politik?
I 1998 kom min mand hjem med en indmeldelsesblanket til Dansk Folkeparti, fordi som han sagde ”Så gør noget ved det i stedet for at skælde ud foran fjernsynet” 🙂 Jeg har aldrig været i tvivl om hvilket parti jeg skulle melde mig ind i efter at Pia Kjærsgaard stiftede DF. Pia er og har altid været mit politiske forbillede. Hun har været modig og stået fast, vi skylder hende så meget.
Hvad bliver din og DFs mærkesag til valget?
Vi skal have bygget et nyt demensvenlig plejehjem, og vi skal skabe hjemlighed på de eksisterende plejehjem. Det er borgerens præmisser og borgerens hjem, medarbejderne skal tilpasse sig borgerens dagligdag, aldrig omvendt. Derudover skal vi havde lavet en Turismestrategi, der kan udvikle og give Fredericia et godt image.
Nævn et par vigtige resultater, som DF har opnået i den forgangne valgperiode?
Som formand for sundhedsudvalget står jeg i spidsen for Danmarks største Sundhedshus, og det var DF der i budget 2018 fik med at vi skulle købe det gamle sygehus og omdanne til sundhedshus.
Hvad bliver den store ‘sag’ til kommunalvalget i jeres kommune?
At få genskabt borgernes tillid til byrådet og politikerne, efter borgmesterskandalen, der startede i december og vi finder stadigvæk skeletter i skabene.
Hvad er DFs nuværende rolle i byrådet?
DF har to byrådsmedlemmer efter at en er gået over til NB. Jeg er 1. viceborgmester, udvalgsformand og medlem af Økonomiudvalget. Min kollega Inger Nielsen er næstformand i uddannelsesudvalget og derudover medlem af 3 andre udvalg
Er DF i valgforbund – og med hvem?
DF har indgået valgforbund med Venstre, Konservative, Kristendemokraterne, Nye Borgerlige og en lokalliste.
Hvordan skal I føre valgkamp?
DF har 6 gode kandidater på vores liste, og vi vil være synlige på SoMe, med læserbreve og gode artikler i de lokale medier. Derudover vil vi lave mange gadekampagner og hænge i lygtepæle 🙂
Når valget er slut – hvordan håber du så, at det er gået?
Falder mandaterne sådan at DF kan blive tungen på vægtskålen, går jeg efter borgmesterposten, gerne med de borgerlige partier.