Finanslov uden flere penge til handicappede: ”Kynisk af regeringen”

0
2109
Finansminister Nicolai Wammen under mandagens pressemøde, hvor han præsenterede regeringens finanslovforslag for 2022. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringens finanslovsudspil sætter kun 35 mio. kr. ekstra af til handicapområdet. ”Regeringen tvinger kommunerne ud i benhård prioritering mellem børn, ældre og handicappede,” siger Dansk Folkepartis kommunalordfører Jens Henrik Thulesen Dahl

Kommunerne må kigge langt efter flere penge til handicapområdet i det finanslovsudspil, som regeringen præsenterede mandag.

På trods af, at kommunernes udgifter til det ‘specialiserede socialområde’ stiger så meget, at Kommunernes Landsforening har anbefalet, at der tilføres 5,5 milliarder kroner over de næste tre år, er der sat sølle 35 millioner kroner ekstra om året i finanslovsudspillet. Penge, som skal gå til at styrke retssikkerheden på handicapområdet.

Finansminister Nicolai Wammen (S) erkender, at der er brug for flere penge. Men han mener, at kommunerne allerede har fået flere penge til bl.a. handicapområdet. Dem har de fået i forbindelse med den årlige økonomiaftale, som regeringen og Kommunernes Landsforening indgår før sommerferien.

Wammen: Kommunerne har fået et stort løft

”Over de tre aftaler, den her regering har lavet med kommunerne, har vi givet et større løft af deres økonomi, end de ti forudgående aftaler tilsammen. Med andre ord, så er det her i den grad også en finanslov, hvor vi selv om vi strammer op, stadig passer godt på velfærden,” sagde Nicolai Wammen ved pressemødet, hvor finanslovsudspillet blev præsenteret.

”Betyder det så, at alle problemer er løst? Nej, det gør det ikke. Men det giver et helt anderledes stærk grundlag. Også for at man kan prioritere det specialiserede område, sammenlignet med, hvis vi ikke havde gjort det. Men det er en svær opgave, og det synes jeg, at vi skal være ærlige og åbne omkring,” fortsatte han, i følge altinget.dk.

Finansministeren tilføjede, at der også er en forhandlingsreserve på 1,2 milliarder kroner.

“Og der er jo en mulighed for – hvis det er det, partierne prioriterer – at man også kan gå ind på det specialiserede socialområde”.

Tvinges ud i benhård prioritering

Nicolai Wammens udtalelser er dog lige lovlig smarte, mener Dansk Folkepartis kommunalordfører Jens Henrik Thulesen Dahl. Fakta er nemlig, at kommunerne ikke får flere penge til handicapområdet – hverken i sommerens økonomiaftale eller i regeringens finanslovsudspil.

”Det er reelt set noget vrøvl, dét finansministeren siger. Ved økonomiforhandlingerne kom KL med et ønske om flere milliarder kroner til det specialiserede socialområde, fordi de har stigende udgifter. De fik ingenting. Nu er der så sat 35 millioner kroner af til styrket retssikkerhed for borgere med handicap, og det er jo udmærket, at borger med handicap får bedre mulighed for at stå fast på deres rettigheder. Men kommunerne står jo stadig med problemet, at de ikke har pengene, hvis de dømmes til at skulle levere en ydelse,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Jens Henrik Thulesen Dahl, kommunal- uddannelses- og forskningsordfører. Foto: Steen Brogaard

Han mener, at regeringen presser kommunerne ud i en benhård prioritering.

”Hvis der skal findes penge til stigende udgifter på det specialiserede socialområde, skal de tages fra børn eller ældre. Så det bliver en benhård prioritering. For kommunerne harikke noget at gøre godt med. Vi kæmper med at få den helt basale drift til at hænge sammen,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der er byrådsmedlem i Assens Kommune.

Koldt og kynisk

At finansministeren henviser til forhandlingsreserven, er en ringe trøst, mener DF-ordføreren. For handicapområdet står ikke højt på støttepartiernes krav til finansloven. De har mange andre områder, der  vil have flere penge til, såsom grøn omstilling, lavere klassekvotienter, gratis tandlæge, flere penge til fødegangene.

Jens Henrik Thulesen Dahl kalder regeringens disposition kynisk. Som han skrev tirsdag på Twitter med et link til artiklen Handicappede glemt på finansloven på NB-Økonomi:

”Umanerligt koldt kalkuleret af Wammen at sige, at kommunerne “bare” skal prioritere bedre – er det bare fordi de handicappede ikke kan råbe så højt, at de sådan kan glemmes”.