Voldsbølgen i Sverige: Skulle booke tid til vask – blev skudt i ansigtet

0
1768
Politiet har offentliggjort dette foto fra overvågningskameraet i kælderen. På billedet ses den 25-årige mistænkte.

Mens der fortsat er daglige skyderier i de svenske ghettoer, er en særlig sag kommet for retten i Malmø. Offeret her er blevet skudt flere gange, men kan ikke huske ret meget

Egentlig skulle han bare ned og booke tid i vaskekælderen. Her blev han passet op af en mand med hætten trukket ned foran ansigtet og en pistol i hånden. Første skud ramte ham i hånden, det andet gik gennem hans kind.

Blødende og med skader på kroppen og i baghovedet slap han væk. I en døgnkiosk fik han tilkaldt hjælp, men derefter blev han tavs. Offeret, der er i fyrrerne, hævder, at han selv har holdt sig væk fra kriminalitet i syv år og at han ikke kan forestille sig hvorfor nogen skulle være ude efter ham.

Gerningsmanden blev taget ind af politiet, for han havde tydeligt været ligeglad med om han var til at genkende på overvågningskameraer. Politiet kunne også beslaglægge tøj hos ham med blod fra offeret samt offerets sko. Manden nægter sig alligevel skyldig trods det at en pistol, der svarer til skaderne på offeret, blev fundet hos ham.

Den tiltalte er tidligere dømt for en række forhold, herunder vold mod tjenestemand. I den aktuelle sag står han tiltalt for mordforsøg og alvorlige overtrædelser af våbenloven.

Havarikommission

Bølgen af vold i migrantkredse gør både politi og politikere desperate i Sverige. I Göteborg på vestkysten har bystyret direkte nedsat en såkaldt havarikommission, der skal til bunds i et bestemt mord for at systemet kan undgå den slags fremover. Mordet, der fandt sted den 30. juni, gik udover en politibetjent – og morderen var en 17-årig ung mand med somalisk baggrund.

Hans mor havde længe forsøgt at få hjælp til ham og endda bedt om at få ham tvangsfjernet fra hjemmet. Selv ikke da han i 2019 blev dømt for forsøg på manddrab efter at have stukket en mand ned på en sporvogn, greb myndighederne ind. I stedet fik han ungdomsfængsel i et år og var så klar til at fortsætte sin voldelige tur gennem Göteborg, der endte med et drab på en betjent.

Den tidligere efterforskningschef Peter Springare, der tilbage i 2017 startede debatten i Sverige om migranters overrepræsentation i de kriminelle miljøer, går et skridt videre. I et indlæg i nyhedsmediet Bulletin kræver han helt enkelt nye politichefer og et opgør med en politikultur, hvor det politiske korrekte vinder over viljen til faktisk at komme ud i samfundet og bremse volden.

Læs Bulletin: Springare: Vi behöver nya polischefer och en ny polisutbildning

Kilder: Expressen, SVT, GP, bulletin