Universitetet i Hamburg knægter ytringsfriheden

0
1565
Hamburg Universitet.

De rødes partichef er velkommen, men det er den liberale partileder ikke. Ledelsen af universitetet i Hamburg ligger under for venstrefløjen og tåler ikke modsigelse

I Hamburg leger studenterne oprør. Igen i denne uge har de mobbet økonomiprofessor Bernd Lucke, så han ikke kunne gennemføre sin forelæsning. Hans forbrydelse i studenternes øjne er, at han var med til at starte det indvandrerkritiske Alternative für Deutschland, AfD.

Han har senere taget afstand fra AfD og særligt partiets nationale dagsorden, men det var ikke nok for studenterne. For to uger siden afbrød de hans forelæsning og hærgede så meget, at universitetet denne gang hyrede et privat vagtværn. Sikkerhedsfolkene lod kun de studerende, der faktisk læser hos professor Lucke, komme ind.

Udenfor demonstrerede hans kritikere meget højlydt og på et tidspunkt trængte en snes af dem forbi vagter og afbrød undervisningen. Hans egne studerende siger til tyske medier, at de er mere end tilfredse med ham. Men de andre studerende vandt og jog Bernd Lucke væk.

PR-foto af økonomiprofessor Bernd Lucke fra hans tid som medlem af Europaparlamentet. © Frank Ossenbrink Media Group GmbH

Berufsverbot

Og universitetets ledelse er ikke meget bedre. De har afvist et møde, som liberale studerende på universitet ville holde, og hvor FDP’s leder, Christian Lindner skulle deltage i debatten. Det liberale FDP, der i dansk sammenligning ligger mellem Venstre og Radikale Venstre, var tydeligvis for meget både for studerende og ledelsen.

Derimod var der klapsalver og fuld opbakning, da lederen af partiet Linke kom til byen. Sahra Wagenknecht stillede op til et lignende arrangement, hvor også et medlem af forbundsdagen for samme parti var ordstyrer. Denne form for forskelsbehandling har vakt vrede i store kredse i tysk politik, og selv den venstreorienterede del af tysk pres kritiserer, hvad der ser som et Berufsverbot.

Universitetets ledelse forsvarer sit valg. I dens øjne var FDP-mødet bare en partipolitisk forsamling, mens Wagenknechts indlæg bliver rubriceret som et videnskabeligt forum. Christian Lindner har tilbudt at holde en forelæsning i stedet, men det tilbud har universitetet ikke svaret på.

Ser man på universitetets officielle kalender over særlige arrangementer, er der tre grupper af arrangementer, der har blevet godkendt af universitet. Det er arrangementer om feministiske studier – og studier af klimaforhold. Samt symposier, hvor deltagerne kan komme tættere på islamisk litteratur og religiøs tradition.