Bent Bøgsted: Får efterlønnere også lov at gå på tidlig pension?

0
2089
Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Vil man være omfattet af det socialdemokratiske valgløfte om ret til tidlig pension, hvis man indbetaler til efterlønsordningen? Det har Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted forgæves søgt svar på hos beskæftigelsesministeren

Har du i årevis indbetalt til efterlønsordningen og går nu og spekulerer på, hvordan du er stillet, hvis Socialdemokratiet får gennemført sit store valgløfte om ret til tidligere pension?

Så må du desværre fortsætte spekulationerne. For den socialdemokratiske regering kan endnu ikke give svar på, hvad ordningen vil betyde for folk, der har indbetalt til efterløn.

Eller det vil sige: Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted har forsøgt at få et svar. Han har stillet spørgsmål til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om efterlønsordningen og retten til tidligere pension. Men ministeriet har sendt et svar, der slet ikke handler om tidligere pension. I stedet svares der på, hvad efterlønnen vil betyde for personer på seniorpension, dvs. den særlige ordning for personer med nedsat arbejdsevne.

Bøgsted: De har ikke et svar

”Jeg synes nu det var ret klart, at mit spørgsmål handlede om, hvordan efterlønsordningen kan fungere sammen med forslaget om en differentieret pensionsordning. Men ministeriet har åbenbart misforstået mit spørgsmål, og det har man nu beklaget,” fortæller Bent Bøgsted.

At man har læst forkert i ministeriet, hænger nok sammen med, at regeringen slet ikke har et svar på Bent Bøgsteds spørgsmål, lyder hans eget gæt. For selv om retten til tidlig pension for udvalgte grupper var det helt store socialdemokratiske slagnummer i valgkampen, har S-regeringen endnu ikke præsenteret et konkret forslag.

”Jeg tror simpelthen ikke man kan give et svar endnu. For jeg tror ikke regeringen har tænkt i de baner,” siger Bent Bøgsted.

”Jeg tror simpelthen ikke man kan give et svar endnu. For jeg tror ikke regeringen har tænkt i de baner”

Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører, DF

378.000 betaler til efterløn

Omkring 378.000 personer indbetaler til efterlønsordningen, heraf ca. 50.000 fra fagforbundet 3F og 40.000 fra FOA – to af de faggrupper, der forventes at være omfattet af retten til tidlig pension.

”Hvad er situationen for dem? Har man tænkt sig, at de skal kunne få efterlønnen udbetalt som et engangsbeløb? Skal der ske modregninger af pensionen i efterlønnen? Skal man kunne kombinere, så man kan gå på efterløn som 61-årig? Der er så mange uklarheder,” siger Bent Bøgsted.

Under overskriften ”Nu er det Arnes tur” lovede Socialdemokratiet i valgkampen, at nedslidte skal have en ret til at gå på pension tre år tidligere. Retten skal gælde folk med fysisk krævende arbejde, der har været på arbejdsmarkedet i mindst 43 år. Statsminister Mette Frederiksen lovede i september på den socialdemokratiske kongres, at ordningen kommer på plads inden næste valg. Et konkret udspil vil dog først foreligge efter forårets overenskomstforhandlinger.

”Jeg synes ikke det er rimeligt, at folk ikke kan få et svar. En masse mennesker går og tror, at ordningen komme til at gælde dem, også hvis de er på efterløn. Dem skylder man et svar,” siger Bent Bøgsted.

Han understreger, at Dansk Folkeparti er åben overfor forhandlinger, når der kommer et udspil:

”Hvis regeringen kommer med et konkret forslag, som vi synes er godt, og som ikke griber ind i velfærdsforliget, så er vi klar til at forhandle,” siger Bent Bøgsted.

FAKTA: DE INDBETALER TIL EFTERLØN:

Kilde: Beskæftigelsesministeriet