Illegale migranter får hjælp af Røde Kors til at komme videre fra Spanien

0
5264
Sidste år krydsede 57.000 illegale migranter Middelhavet for at komme til Spanien.

Tysk tv-station dokumenterer, at spansk Røde Kors hjælper illegale migranter videre til andre lande. Det sker tilsyneladende efter aftale med de spanske myndigheder

Illegale migranter, der kommer til Spanien, får hjælp af Røde Kors til at komme videre til andre europæiske lande. Det dokumenterer den tyske tv-station ZDF, der har fulgt tre afrikanske migranters tur fra indrejsen i Spanien til endestationen Tyskland.

De tre unge mænd fra Guinea kom til Spanien for nogle uger siden, hvor de først blev anbragt i en Røde Kors-lejr i Campano i det sydvestlige Spanien. Efter nogle dage blev de kørt i en shuttlebus til en nærliggende by. Herfra betalte Røde Kors en billet til Irun, der ligger på grænsen til Frankrig. Fra Irun rejste afrikanerne videre til Paris. Her ankom de efter et par uger, og to uger senere stod de i Frankfurt i Tyskland, der var målet for deres illegale rejse til Europa.

Som Berlingske, der omtaler dokumentaren, skriver, ville de ikke blive i Spanien og risikerer at ende som billig arbejdskraft i en frugtplantage. Målet var at komme til Tyskland for at få et bedre liv – bedst illustreret ved, at den ene af de tre på sin mobiltelefon viser en video med den tyske forbundskansler Angela Merkel, der siger, at hun tager sig at de illegale migranter.

”Hun er alle afrikaneres moder. Der er derfor, at så mange af os vil til Tyskland,” siger Amadou, ifølge Berlingske.

Dublinforordning virker ikke

EU’s dublinforordning fastslår ellers, at migranter skal søge asyl i det første EU-land, de ankommer til. Men den tyske tv-dokumentar viser, at systemet ikke fungerer. Spanien vil helst undgå migranterne. De ser derfor velvilligt til, at Røde Kors hjælper dem videre.

Det afviser de spanske myndigheder dog overfor den tyske tv-station. Men spansk Røde Kors kan fortælle, at de har en aftale med de spanske myndigheder.

”Vi har et program, der tillader os at finansiere billetter til alverdens steder i Spanien,” siger en Miguel Pradas fra Røde Kors, ifølge Berlingske.

Han tilføjer, at ”hvor mennesker ønsker at søge om asyl er en personlig beslutning”.

I 2018 ankom 57.000 mennesker illegalt til Spaniens Sydkyst fra Afrika, primørt Marokko, Guinea, Mali og Algeriet. I 2019 er der indtil videre ankommet ca. 25.000. Kun få har søgt asyl i Spanien. De fleste forsvinder ud af myndighedernes system, formentlig fordi de rejser videre.