Ung kvinde gør op med sin IS-bøddel

0
1850
Ashwaq Haji møder Abu Human for rullende kameraer.

I fire år blev Ashwaq Haji tævet og den mand, der havde købt hende for 100 dollars, tvang sig til sex. Hver dag var det samme – nu mødte hun ham for rullende kameraer og spurgte ham: ”Har du ingen ære?”

For et år siden blev hun kendt som kvinden, der flygtede fra Tyskland tilbage til Irak for at undslippe sine IS-bødler. Ashwaq Haji troede hun havde set den mand, der havde købt hende fem år tidligere. Og i panik tog hun fra Tyskland, hvor hun havde fået asyl, direkte tilbage til den flygtningelejr i Irak, som hun kendte fra tidligere.

Som hun har sagt i flere interview, så kunne hun ikke forestille sig, hvad der ventede hende, da hun blev taget til fange af IS. Og fordi hun kun var 14, kunne hun slet ikke tro, at han ville have sex med hende. Så blev hun lænket, tævet og voldtaget.

Det viste sig, at hun tog fejl i Tyskland. Den mand, hun frygtede, var ikke kommet efter hende, men sad i et fængsel i Irak. Nu blev manden, der går under navnet Abu Humam, hentet ud af sin celle og tvunget til møde den kvinde, som han gjorde så ondt.

”Se på mig, Abu Humam,” er det første, man hører hende sige. Så får han læst og påskrevet i vendinger, der er ekstra ydmygende for en araber. I mens dirrer hendes stemme – måske af vrede, måske ved mindet om alt det, der er sket.

Optagelserne er lavet af den irakiske sikkerhedstjeneste. Den kan dermed vise verden, at man forsøger at komme videre efter de ugerninger, som IS stod for. En række tv-stationer har bragt billederne – her er i de i en version med engelske undertekster.

Måske det mest rystende ved sagen er udsagnene fra den mand, der kalder sig Abu Humam. Som han sidder der i sin pæne skjorte og taler om sin sexslave virker det som om han intet forstår, intet fortryder. Han medgiver, at han tævede Ashwaq Haji og at han tog hende mod hendes vilje – og ikke skygning af en undskyldning.