Udvist efter voldtægt – nu sættes han på fri fod

0
1906
Arkivfoto

Tysk bureaukrati forhindrer at en dømt voldtægtsmand fra Somalia sendes hjem. I stedet bliver han sat fri – selvom han tydeligt ikke har ændret sig efter næsten syv år i tysk fængsel

Den dengang 17-årige Abdi Mohamed, hvis efternavn i tysk presse kun angives med bogstavet M., havde travlt. Den 22. februar 2014 slap han over grænsen til Tyskland og sagde det magiske ord Asyl. Mindre end to uger senere havde han voldtaget sit første offer, en 16-årig pige.

Efter endnu et overfald – denne gang på en 21-årig kvinde – kom han direkte i fængsel efter mindre end to uger i Tyskland. Måske havde han forestillet sig, at hans angivelige unge alder ville betyde en mild dom, men dommeren dømte ham til seks års ungdomsfængsel. Han ville for længst været blevet løsladt, hvis han ikke i fængslet fortsatte med at være voldelig og overfalde indsatte og fængselsbetjente.

Under tiden i fængslet i byen Diez, der ligger på højde med Koblenz, har han fået en række domme – blandt andet for uterlighed og seksuel tvang overfor kvindelige ansatte. Fængslet, som reelt er det eneste, han har set af Tyskland, kan næppe vente med at komme af med ham. Problemet er, at når Abdi Mohamed M. i løbet af kort tid afslutter sin tid i Diez-fængslet, vil han fortsat blive i Tyskland.

Ingen pas

For tyskerne følger reglerne. Godt nok har han fået afslag på asyl og han er dømt til udvisning efter sine forbrydelser, men da de somaliske myndigheder ikke vil udstede et pas til manden, kan han blive for altid i Tyskland. Uden pas, ingen udvisning.

Sagen har fået en del omtale, særligt i Tysklands største avis, Bild. Og her siger de lokale myndigheder, at de frygter den dag, han igen er ude på gaden. For mens det tyske politi ikke kan få ham smidt ud af landet, så kan de til gengæld gøre ham til den lokale forvaltnings problem.

Amtet Cochem-Zell er nemlig blevet pålagt at tage sig af ham. Til avisen Bild siger en talskvinde for amtet, Selina Höllen, at hun er bekymret for de lokales sikkerhed:

”Ud fra hans strafferegister er det tydeligt en voldsparat person. Derfor kan vi ikke udelukke flere forbrydelser.”

Derfor udtrykker hun det fromme håb om, at han bliver spærret inde et andet sted. Realiteten er ifølge lokale medier nærmere, at han bliver sluppet fri til at fortsætte sin voldelige opførsel, vendt mod kvinder.

Kilder: news-trier, Bild, Wochenspiegel Cochem