Udenlandske medier: Lussing til S i København

0
1303
De røde partier har sat sig tungt på København. Socialdemokraten Sophie Hæstorp Andersen bliver ny overborgmester, men Enhedslisten får to fagborgmesterposter og SF fastholder en borgmesterpost. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Svenske medier hæfter sig ved Socialdemokratiets store tilbagegang ved tirsdagens valg og især det at det gamle arbejderparti ikke længere er størst i København

Danska S backar i valet – inte längere störst i Köpenhamn. Det er overskriften i Sydsvenskan, der er den største morgenavis i det sydsvenske. Malmø-avisen ser det både som en særlig konsekvens af situationen i hovedstaden, men også et klart nederlag for Mette Frederiksen og for socialdemokraterne som regeringsparti.

Tilsvarende bemærker SVT, der er svenskernes DR, at socialdemokraterne går klart tilbage i de fire store byer. ”I hovedstaden København går en over 100 år gammel epoke i graven, for Socialdemokratiet mister sin status som største parti,” lyder vurderingen. SVT fremhæver socialdemokraternes tilbagegang på ti procentpoint i København og lige så store tab i Odense, Aarhus og Aalborg.

Samtidig har de politisk korrekte svenske medier fået en ny fjende i det danske politiske landskab. I deres dækning af valget er der fokus på fremgangen for Nye Borgerlige, der konsekvent kalder et højrepopulistisk parti. Det er i svensk sammenhæng skridtet inden at kalde nogen for fascister.

Tilbagegangen for Dansk Folkeparti nævnes også, men uden den skadefryd, som man måske kunne forvente ud fra tidligere dækning af partiet. Her spiller den store fremgang for Nye Borgerlige en central rolle.

Ingen interesse                         

Det markante danske valg vækker ellers ikke megen opmærksomhed i nabolandene. Norges største netavis, VG, nævner hverken optakt eller resultater. Tilsvarende gælder for de nordtyske medier.

Eneste undtagelse er naturligt nok det danske mediehus Flensborg Avis, der især går op i dramaet i Tønder. I morgenens oversigt over valget på hjemmesiden har man dog ikke opdaget, at det historisk set tysksindede Slevisk Parti snuppede borgmesterposten efter at have fordoblet sin gruppe i byrådet.