DF får seks mandater i Guldborgsund og bringer ny borgmester til magten

0
2858
Rene Christensen er DFs finanordfører. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkeparti fik et bedre valg end forventet i Guldborgsund Kommune, hvor DF nu er gået sammen med S, SF og Enhedslisten om en ny kurs. ”Det her bliver rigtig godt for vores landsdel,” siger René Christensen, der bliver ny 1. viceborgmester

Mens Dansk Folkeparti går markant tilbage i mange kommuner, skinner solen fortsat over DF i Guldborgsund. Her – på Falster og Østlolland – satte 19 procent af vælgerne tirsdag kryds ved Dansk Folkeparti. Det giver seks mandater i byrådet og gør DF til det største borgerlige parti.

Den stærke position har DF brugt til at sikre et magtskifte i kommunen. Partiet konstituerer sig med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, og DF’s Rene Christensen bliver ny 1. viceborgmester, mens partiet får tre udvalgsformandsposter. Ny borgmester bliver socialdemokraten Simon Hansen. Han afløser John Brædder fra Guldborgsundlisten, der mistede en tredjedel af sine stemmer.

Bedre end forventet

Rene Christensen er meget, meget tilfreds. Både med valgresultatet og den konstituering, som blev forhandlet på plads natten til onsdag.

”Vi havde håbet på fire-fem mandater, så at vi får seks mandater er jo helt vildt,” siger René Christensen, da ditOverblik fanger han på telefonen onsdag formiddag. Efter et par timers søvn.

”Vi havde håbet på fire-fem mandater, så at vi får seks mandater er jo helt vildt”

”Resultatet skal ses i sammenhæng med valget for fire år siden. Dengang blev valget nærmest udråbt til et præsidentvalg mellem den siddende borgmester og mig. Der var nærmest ingen fokus på andre kandidater i medierne, og det endte med at vi fik syv mandater, hvilket var et fantastisk valg. Derfor vidste vi godt, at det ville blive svært denne gang. Så at få valgt seks er virkelig godt,” siger René Christensen.

Han giver baglandet og de øvrige kandidater en stor del af æren for resultatet.

”Vi har en fantastisk forening, som har ført en super valgkamp. Der har været gejst og optimisme hele vejen. Vi har brugt rigtig meget tid på det politiske, med fokus på hvordan vi synes kommunen bør udvikles de kommende år. Det startede allerede med dialogmøder med borgerne for tre måneder siden. Så alle kandidater har været utrolig godt klædt på til valgkampen,” siger René Christensen.

Plan A og plan B

Det politiske har også været centralt i de forhandlinger, der nu fører til et systemskifte:

”Vi havde en plan A og en plan B. Plan A var, at jeg skulle være borgmester. Det kunne ikke lade sig gøre, så i stedet har vi fået en fuld plan B,” fortæller René Christensen – og fortsætter:

”Det var vigtigt, at konstitueringen ikke kun kom til at handle om at fordele poster. Da jeg kom op i forhandlingslokalet, sagde jeg: Skal vi ikke snakke politik først? Det var de andre partier enige om. Derfor har vi lavet en aftale, hvor fordelingen af posterne i virkeligheden har fyldt mindst”.

“Da jeg kom op i forhandlingslokalet, sagde jeg: Skal vi ikke snakke politik først?”

I stedet har der været fokus på udviklingen af Guldborgssund. De fire partier bag aftalen er enige om, at der skal ske noget i den syddanske kommune, der kæmper med arbejdsløshed, svigtende skattegrundlag, højt sygefravær blandt de ansatte og landets tredjelaveste karaktergennemsnit i folkeskolerne.

”Guldborgsund er landets 25. største kommune og har en kommunal omsætning på 5,5 milliarder kroner. Vi er en kæmpe butik, men alligevel ligger vi i bunden på mange områder, bl.a. med et af landets højeste sygefravær blandt de ansatte. Det kan vi ikke være bekendt. Vi skal gøre kommunen til en attraktiv arbejdsplads, vi skal have afbureaukratiseret, vi skal have løftet folkeskolerne og vi have styrket beskatningsgrundlaget, så der bliver råd til en ordentlig ældrepleje. I løbet af få år vil 10 procent af borgerne være over 80 år. Derfor er vi nødt til at få et større indtægtsgrundlag,” siger René Christensen.

Rådhuset i Nykøbing Falster i Guldborgsund Kommune. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Folk ville have en ny borgmester

At Dansk Folkeparti går sammen med venstrefløjen, har han ikke problemer med at forsvare:

”Vi havde en god dialog med de konservative (der gik fra 2,4 til 6,3 %, red.). Men vi kunne ikke samle et flertal, for Guldborgsundlisten ville kun pege sig selv. Derfor var der ikke andre muligheder,” siger René Christensen og forklarer, hvorfor DF ikke kunne pege på den siddende borgmester John Brædder.

”Uden overdrivelse kan jeg sige, at 90 procent af de vælgere, vi har mødt i valgkampen, ville have en ny borgmester. Der har været så mange sager om kammerateri, om at tilgodese sig selv osv. under den nuværende borgmester. Folk synes det var blevet for meget”.

Men det er nogle meget forskellige partier, der konstituerer sig. Hvordan skal I kunne enes?

”Vi er enige om det, vi er enige om, men også enige om hvad vi er uenige om. Vi er helt åbne om uenighederne, og det er det afgørende. Vi ved hvor hinanden står, og det skal der plads til,” siger René Christensen – og tilføjer:

”Det her bliver rigtig godt for vores landsdel”.

René Christensen, der også er DFs finansordfører i Folketinget, er den ene af to DF’er, der er blevet genvalgt. Den anden er Katrine Folmann von Arenstorff Christiansen. De øvrige fire er nyvalgte: Mona Jensby, Stine Steffensen, Jesper Blomberg og Bob Richard Nielsen.