Tysk valg: Laschet er bagefter men langt fra færdig

0
1114
De tre kanslerkandidater fotograferet før den sidste tv-debat i Berllin. Fra venstre er socialdemokraten Olaf Scholz, Annalena Baerbock fra De Grønne og Armin Laschet fra CDU. Foto: REUTERS/Michele Tantussi

Under weekendens sidste tv-debat mellem de tre tyske kanslerkandidater gik både den røde og den grønne kandidat i flæsket på den konservative kandidat. Måske var de for tidligt ude

De fleste gamle medier – også i Tyskland – har afskrevet Armin Laschet fra de konservative kristendemokrater. Han er så profilløs som den ældre kollega på arbejdspladsen, som man aldrig kan huske hvad hedder eller hvad laver. Og nu tre dage før valget er han klart bagefter Olaf Scholz fra socialdemokraterne i meningsmålingerne.

Det er ofte blevet sagt, at CDU’s Armin Laschet er sin egen værste fjende. Hans smørrede grin i baggrunden af tv-billederne, da hans konkurrent skulle tale alvorsord om de store oversvømmelser ved floden Ahr, har kostet ham dyrt. Faktisk viser meningsmålinger, at den opførsel er et lige så stort et problem som selve oversvømmelserne i vælgernes øjne.

Mens hans to selvsikre konkurrenter er også deres egne værste fjender. For De Grønnes Annalena Baerbock er der tale om en direkte personkult, hvor hendes støtter ikke taler om politik, men bare skriver ”Team Annalena” på plakaterne. Den slags selvfedme er provokerende for tyskerne, der samtidig bliver stadig mere usikre på, hvor meget De Grønnes store klimaplaner vil koste dem hver især.

“For De Grønnes Annalena Baerbock er der tale om en direkte personkult…”

Mange tyskere blev også provokeret af, hvordan hun udmanøvrerede sin medformand for De Grønne, den meget populære Robert Habeck, i kapløbet om at blive kanslerkandidat. Og så er der det med at hun løj om sine resultater fra universitetstiden. Det er svært for tyskerne, der er opdraget til at vise respekt for alle, der kan skriver Doktor på visitkortet, at se en toppolitiker som hende, der trods de skandaler ikke vil trække sig fra valgkampen.

Og for mange tyskere er socialdemokraternes Olaf Scholz lige et nummer for smart. Vi har her i ditOverblik fortalt om razziaer i hans eget finansministerium efter mistanke om direkte embedsmisbrug og korruption. Han har vrissent afvist det og kaldt det for indblanding i valgkampen, men stilen og holdningen trækker tråde tilbage til hans tid som overborgmester i Hamburg.

Her optrådte han magtfuldkommen og var for en socialdemokrat uforklarligt tæt på byens storbanker. Samtidig skylder han vælgerne klare svar på, om de mere ekstreme venstreorienterede grupper som partiet Die Linke kan få indflydelse på en regering, hvor han er kansler.

Foto: REUTERS/Michele Tantussi

Tvivlende vælgere

Mange har bemærket, at det nye ved dette valg er fraværet af Angela Merkel og dermed en sikker kandidat for de konservative kristendemokrater. Måske stikker den generelle usikkerhed hos vælgerne langt dybere end det. Ifølge tal fra analyseinstituttet INSA har en tredjedel af de tyske vælgere (32 procent) skiftet holdning til, hvem de vil stemme på i løbet af valgkampen.

Hver tiende har sågar skiftet holdning mere end en gang, hvilket er uhørt i tysk politisk tradition. Og ser man nærmere på tallene, så er det en tendens, der er til fordel for CDU og dermed Armin Laschet. For 39 procent af dem, der nu læner mod kristendemokraterne, har skiftet holdning indenfor den seneste uge.

Og nu hvor vi er ved meningsmålingerne: Et klart flertal på 55 procent af tyskerne er af den opfattelse, at opgøret ikke er afgjort. De har altså i modsætning til de gamle medier ikke afskrevet Armin Laschet.

Kilder; INSA, Bild, Spiegel