Tysk test: Kun en ud af ti masker beskytter mod corona

0
2408
Tysklands udenrigsminister Heiko Maas, økonomiminister Peter Altmaier og kansler Angela Merkel taler sammen iført covid 19-masker. De tre er fotograferet i forbindelse med regeringens ugentlige kabinetmøde i Berlin onsdag. Foto: Kay Nietfeld / POOL / AFP

Selv dyre masker beskytter i reglen ikke mod virus som Covid-19. Det viser en test, som Tysklands ledende forbrugerorganisation har gennemført

Tyskerne kan godt lide at gøre tingene grundigt. I stedet for den slags symbolske masker, som danskere tager på ved stoppestedet og på vej ind i supermarkedet – og som kun forhindrer én i at smitte andre, så kræver tyskerne masker, der beskytter mod corona. På kort tid er ordet FPP2 – som er en standard for masker, der stopper virus – blevet et gængs tysk ord.

Problemet er bare, at maskerne ikke er gode nok. Stiftung Warentest, der er Tysklands mest magtfulde forbrugerorganisation, har tjekket ti af de mest solgte FPP2 masker på det tyske marked. Og på trods af at maskerne koster op til 50 kroner for en enkelt maske, er de simpelthen ikke gode nok.

”Vi har i den aktuelle sammenligning testet ti masker og må konstatere, at vi kun kan give en eneste af dem vores uforbeholdne anbefaling,” siger fysikeren Axel Neisser til bladet Spiegel. Han har stået for testen og finder resultatet nedslående.

”Hovedproblemet er pasformen og så det, at der kan være svært at trække vejret. Filtrene i alle maskerne var i orden, men hvad nytter det, hvis masken ikke slutter tæt og tillader luft af slippe udenom filteret. Disse FPP2 masker fås ikke i forskellige størrelser, men menneskers ansigter er nu en gang meget forskellige,” siger Neisser videre.

Kvælende

Tyskerne bruger milliarder på den slags masker i håb om at undgå smitte. Man kan købe dem overalt fra tankstationer til apoteker. Axel Neisser fra Stiftung Warentest understreger, at testen kun kaster lys på et lille udsnit af maskerne på markedet.

Det grundlæggende problem i hans øjne er, at maskerne ikke godkendes efter den samme standard. Og så er der lige det med at trække vejret igennem dem. I tre ud af ti tilfælde måtte Stiftung Warentest simpelthen stoppe testen, fordi testpersonerne ikke kunne få vejret igennem masken.

Hele testen kan læses her

Den bedste maske i testen er Aura 9320+ fra 3M. Et hurtigt tjek på nettet viser, at den er udsolgt fra mange danske forhandlere.

Kilder: test.de, Spiegel