Eksperter afviser Heunickes forklaring. Dybt kritisabelt, mener Liselott Blixt

0
1556
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) under pressemødet i Statsministeriet i onsdags. Heunicke hævder, at det var på eksperternes anbefaling, at der ikke var blevet regnet på konsekvenserne af at lade 5.-8. klasserne komme i skole igen. Foto: Jens Dresling/Scanpix 2021

Medlemmer af regeringens referencegruppe siger, at det er forkert, når sundhedsminister Magnus Heunicke siger, at man fulgte referencegruppens anbefalinger, når man ikke bad om beregningen for at få 5.-8. klasse tilbage i skole. Dybt kritisabelt, mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt

På et pressemøde forklarede sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at det var på anbefaling fra regeringens Faglige Referencegruppe, at regeringen ikke bad om at få regnet på, hvad det ville betyde for smittetallet at få 5. til 8. klasserne tilbage i skole.

”Der er blevet regnet på det, som er kommet fra eksperter – trivselseksperter, økonomer og virologer. De har sagt: ‘Den her rækkefølge skal vi have regnet på’,”, sagde Magnus Heunicke til den fremmødte presse.

Det viser sig dog nu, at det ikke er helt rigtigt.

Politikerne kunne godt, men ville ikke

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved SDU og medlem af referencegruppen, siger til Berlingske, at man ikke kan tolke på prioriteterne i rapporten. Han siger samtidig, at regeringen ud fra rapporten godt kunne have bedt om at regne på både afgangsklasserne og samtidig på 5. til 8. klasse, så Folketinget på den baggrund kunne have taget en politisk beslutning om, hvad man synes, der var plads til at åbne og ikke åbne.

”Vi sagde til politikerne, at hvis I vil, kan I godt vende rundt på det. Det her er ikke skåret i videnskabelig granit. Vi ville heller ikke have protesteret, hvis man havde regnet på for eksempel liberale erhverv med frisører før udvalgsvarebutikker, selvom de to områder er nævnt i omvendt rækkefølge. Rækkefølgen var ikke tilfældig, men baseret på vurderinger mere end data,” siger Jes Søgaard til Berlingske.

DF: Dybt kritisabelt

Ifølge Jes Søgaard er det en politisk beslutning, at man ikke har regnet på, hvad det vil betyde at få 5. til 8. klasse tilbage i skole.

Denne udmelding er der flere af sundhedsordførerne, som er harme over. En af dem er Dansk Folkepartis Liselott Blixt.

”Det er nemt at sige, at man gør det, myndighederne anbefaler, når de kun anbefaler det, regeringen har bedt dem om at regne på. Det er dybt kritisabelt,” siger hun til Berlingske.