DF i valgforbund med LA og Nye Borgerlige: Peger på DFer som borgmester i Kalundborg

0
3243
Fælles foto af det nye valgforbund. Fra venstre Lasse Rask Jensen fra Liberal Alliance, Peter Jacobsen fra Dansk Folkeparti og Tonny Voldby Pedersen fra Nye Borgerlige.

Tre partier enige om at pege på Dansk Folkepartis Peter Jacobsen som borgmesterkandidat ved kommunalvalget i Kalundborg

Dansk Folkepartis viceborgmester i Kalundborg, Peter Jacobsen, bliver både DF, Liberal Alliance og Nye Borgerliges bud på en ny borgmester i Kalundborg til kommunalvalget den 16. november. De tre partier har indgået et valgforbund, og som led i aftalen peger alle tre partier på Peter Jacobsen som borgmester.

DF har ved de to foregående valg peget på Venstres Martin Damm, men nu udfordrer DF den landskendte borgmester, der 2014-2017 var formand for Kommunernes Landsforening (KL), hvor han i dag er næstformand.

“Vi besluttede ret hurtigt efter sidste valg, at vi ikke skulle i valgforbund med Venstre igen. For det gav en del kritik fra borgere i valgkampen i 2017, og vi er ikke tilfredse med måden, som den nuværende ledelse af kommunen har udviklet sig på. Det er blevet et teknokratisk borgmesterstyre, hvor man afleverer for meget beslutningskraft hos embedsmændene, og hvor der er meget lidt debat om beslutningerne i kommunalbestyrelsen,” siger Peter Jacobsen.

Vil have mere demokrati

De tre partier lægger derfor op til, at der skal indføres nogle mere demokratiske og borgernære processer i det kommunalpolitiske arbejde.

“Der skal være tid og plads til at diskutere, udvikle og beslutte gode politiske løsninger til gavn for borgerne. Vi vil arbejde for at ændre det teknokratiske borgmesterstyre til et mere blomstrende demokrati, hvor de folkevalgte kan få indflydelse på de ting, der betyder noget for borgerne,” skriver DF, LA og NB i en fælles pressemeddelelse.

Peter Jacobsen, Dansk Folkeparti, 1. viceborgmester i Kalundborg Kommune.

Han understreger, at DF via sit samarbejde med Venstre har fået stor indflydelse, blandt andet på ældreområdet, hvor det med Peter Jacobsens ord er lykkedes “at polstre” ældreområdet, hvor han selv er udvalgsformand. Men samarbejdet med Martin Damm har i følge DF-viceborgmesteren ændret sig de senere år. Også DF har oplevet, at borgmesteren i stadig mindre omfang lytter og inddrager de øvrige politikere.

“Men vi vil fortsat samarbejde i det omfang vi kan få gennemført vores politik. Vi er nødt til at holde os til der, hvor magten er,” siger Peter Jacobsen.

Han beskriver samarbejdet i det nye valgforbund som rigtig godt.

“Der er en utrolig god kemi imellem os. Der er en god forståelse af, at vi er vi tre forskellige partier, men at vi skal trække på samme hammel. Jeg oplever en entusiasme hos de to andre partier. Det er jo fantastisk at høre dem sige, at ‘vi sammen skal ud og give den en skalle,” siger Peter Jacobsen.

S ville gøre Peter Jacobsen til borgmester

Han kunne have været borgmester i dag. Efter valget i 2017 var Socialdemokratiet nemlig klar til at give DF borgmesterposten, hvis de ville springe fra aftalen med Venstre. Det sagde DF og Peter Jacobsen dog nej til.

“Det ville have været vælgerbedrag at skifte,” som Peter Jacobsen siger.

Spørgsmålet er så, om det vil lykkes i år. DF har i dag fire pladser i kommunalbestyrelsen, mens Venstre sidder på 10 af 27 pladser.

“Vi ville ikke være gået ind i det her projekt, hvis vi ikke troede på, at det kunne lade sig gøre. Men det bliver da svært. Hvis det skal lykkes, skal vi helst have flyttet nogle stemmer fra Venstre over i vores valgforbund,” siger Peter Jacobsen.

Den 55-årige DF-politiker har siddet i kommunalbestyrelsen i Kalundborg i snart 16 år og har været viceborgmester i alle fire perioder. Han er formand for Ældre- og Sundhedsudvalget og sidder i Økonomiudvalget. Peter Jacobsen er desuden medlem af Region Sjælland. DFeren bor i Snertinge, hvor han driver et landbrug.