Brexit forhindrer hadprædikanter i at komme til Danmark

0
2645
Imamen Sheikh Haitham al-Haddad svarer på spørgsmål fra muslimer i programmet "Ask emam" på Youtubekanalen "Eman Channel". Sheikh Haitham al-Haddad har nu fået forbud mod at rejse til Danmark. Fra Youtube

Tre yderligtgående britiske imamer har fået forbud mod at rejse til Danmark. Indrejseforbuddet er en direkte konsekvens af Storbritanniens farvel til EU, skriver Jyllands-Posten

Tre britiske imamer er kommet på de danske myndigheders liste over hadprædikanter og må derfor ikke rejse til Danmark de næste to år. Indrejseforbuddet er en direkte konsekvens af Brexit, skriver Jyllands-Posten.

Britiske statsborgere har hidtil kunnet rejse frit rundt i EU, men efter det britiske farvel til unionen, kan Danmark nu skrive yderligtgående islamiske imamer fra Storbritannien på listen over hadprædikanter med indrejseforbud, som blev indført i 2016.

De tre imamer er Abdulkadir Ali Ambe, Urutajirinere Fombo og Haitham al-Haddad. I følge Jyllands-Posten har alle tidligere været nævnt i rapporter om ekstremisme i Storbritannien. Haitham al-Haddad er eksempelvis nævnt i en regeringsrapport fra 2020 om hadefuld retorik. Han skulle bl.a. have udtalt, at frafaldne muslimers “forræderi” i yderste konsekvens kan straffes med døden. Haitham al-Haddad, der har prædiket i moskeer i Danmark i 2013 og 2015, tordner også mod jøder og homoseksuelle.

“Han er meget polemisk mod jøder, som han siger nogle helt forfærdelige ting om, og så er han eksplicit modstander af homoseksualitet,” siger lektor og islamforsker på Københavns Universitet, Niels Valdemar Vinding, til Jyllands-Posten.

“Han er meget polemisk mod jøder, som han siger nogle helt forfærdelige ting om”

Niels Valdemar Vinding, islamforsker, til Jyllands-Posten

Den danske islamforsker mener, at Haitham al-Haddad “helt sikkert rammer indenfor skiven” af lovgivningens karakteristik af hadprædikanter.

Fra Hizb ut-Tahrir

Om de to andre imamer fortæller islamforskeren, at Urutajirinere Fombo tilhører Hizb ut-Tahrir, der er kendt for sin modstand mod demokratiet og i Danmark har opfordret til drab på jøder, mens Niels Valdemar Vinding er overrasket over, at Abdulkadir Ali Ambe er kommet på listen. I følge islamforskeren er Abdulkadir Ali Ambe en toneangivende imam, der færdes i en kreds af islamiske lærde i Sotrbritannien. Forskeren mener ikke, at han lever op til definitionen af hadprædikanter, der i følge loven er religiøse forkyndere fra udlandet, der “har udvist en adfærd, der giver grund til at tro, at udlændingen vil udgøre en trussel mod den offentlige orden ved indrejse”.

Abdulkadir Ali Ambe medvirker her i Youtubeprogrammet “Ask Eman”:

Peter Skaarup: En god dag

Dansk Folkepratis gruppeformand Peter Skaarup glæder sig over, at Brexit nu forhindrer  imamer med ekstreme holdninger i at rejse fra Storbritannien til Danmark.

“Dansk Folkeparti står bag lovgivningen, der forhindrer hadprædikanter i at rejse ind i Danmark, hvorved vi får forhindret yderligere islamisering af danske muslimer. Det er en god dag i dag,” skriver Skaarup på Twitter i en kommentar til Jyllands-Postens artikel om de britiske hadprædikanter.

Der er i øjeblikket 19 personer på hadprædikantlisten, som har forbud mod indrejse i to år. Overtrædelse af forbudet straffes med bøde eller i yderste konsekvens fængsel op til tre år. Personer, der hjælper hadprædikanter på listen til Danmark, kan også straffes.

Læs mere i Jyllands-Posten her

Peter Skaarup på Twitter.