Tysk avis: Astra-Zenecas vaccine dur ikke til ældre

0
1656
En ældre borger i England får et stik med Oxford/AstraZenecas vaccine. Nu citerer den tyske avis Handelsblatt kilder i den tyske regering for, at vaccinen reelt ikke dur til seniorer. Foto: Oli SCARFF / AFP

Først var der historier om problemer med at levere de mængder af vacciner, Astra-Zeneca havde lovet. Og nu siger tyskerne, at vaccinen ikke dur til personer over 65 år.

Det svenske-britiske selskabs vaccine har været forfulgt af dårlige nyheder. Først var selskabet langsommere end Pfizer og Moderna, hvis vacciner for længst er ude hos patienterne. Så kom den uforklarlige historie om, at vaccinen var mindre effektiv med to doser end med halvanden – og sidste uge kom det så frem, at selskabet kun kunne levere 40 procent af det man havde lovet EU kommissionen i tide.

Og i dag kom der så en nyhed fra Tyskland, der kan vælte læsset for den vaccine, som Astra-Zeneca har udviklet sammen med Oxford universitetet. Handelsblatt, der er Tysklands førende erhvervsavis, citerer kilder i regeringens top for, at den reelt ikke dur til seniorer. Avisen taler om, at vaccinen giver en beskyttelse på kun otte procent hos ældre på 65 og derover.

Selskabet afviser kritikken og siger, at journalisterne må have læst forkert. Men der foreligger ikke mange data, der kunne svække kritikken af vaccinen. Den er nemlig overvejende blevet testet på yngre – 88 procent af testpersonerne var 55 eller yngre.

Samlet fastholder Astra-Zeneca, at deres vaccine giver en beskyttelsesgrad på omkring 70 procent. Også det er klart ringere end konkurrenternes vacciner. De er testet i virkelighedens verden og bekræftes en beskyttelse mod smitte på klart over 90 procent.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

3000 i karantæne

Selvom historien bygger på kilder i den tyske regerings top, kan kansler Merkel og hendes ministre ikke være glade for historien. Sagen er nemlig ikke kun et tilbageslag for verdens tolvte største medicinalkoncern, men i høj grad også for den tyske regering. Her har der været heftig kritik af at vaccinerne kommer for langsomt i forhold til at bremse pandemien og presset på de tyske sygehuse.

Hvor slemt det står til hos vores sydlige naboer, viser rapporter om to sygehuse i byerne Bayreuth og Berlin, der reelt må lukkes ned. Hospitalet i sydtyske Bayreuth er hårdest ramt og laver kun de allermest alvorlige operationer, efter at en række tilfælde af den særligt smitsomme engelske Covid-variant har tvunget hospitalets ledelse til at sende 3000 ud af 3300 medarbejdere i karantæne. Først efter to negative test kan de vende tilbage til hospitalet.

Læs mere i Handelsblatt: Rückschlag bei Corona-Impfstoff: Astra-Zeneca-Vakzin wirkt bei Senioren offenbar kaum (kræver abonnement)

Kilder: Handelsblatt, Bild, Spiegel