Tyrkerne vil tvinge grækerne til at åbne grænsen

0
4305
Migranter venter i bufferzonen ved den tyrkisk-græske grænse. Foto: BULENT KILIC / AFP

Den tyrkiske regering har sendt en specialenhed fra politiet på 1000 mand til grænsen ved Grækenland. Deres opgave bliver at forhindre, at grækerne fortsat afviser tusinder af migranter

Det er uklart, hvordan de tyrkiske styrker skal gribe ind, når de tusinder af strandede migranter ved grænsen igen vil forsøge at komme igennem til den græske side. Siden weekenden har der været flere forsøg på bryde igennem og omkring 10.000 migranter menes stadig at være i området. Tyrkerne har sikret dem de mest nødtørftige forsyninger og lægehjælp.

I den sammenhæng har tyrkerne beskyldt grækerne for at have skuddræbt en mand og såret seks andre. Der ligger videoer på nettet, hvor man ser en livløs mand blive båret væk, men om han faktisk var dræbt, er ikke bekræftet fra uafhængige kilder. Grækerne på deres side afviser historien som fake news og holder fast i, at de ’kun’ har brugt kugler med gummispids samt tåregas.

Luftfoto af grænsen mellem Tyrkiet og Grækenland, hvor miggranter har opstillet telte på den tyrkiske side. Billedet er taget fra en helikopter og distribueret af det turkiske indenrigsministerium. Foto: HANDOUT / TURKISH INTERIOR MINISTRY / AFP

Stor nervøsitet

Sagen er den mest prominente i de tyrkiske medier i dag. Artikler om den bliver typisk læst mere end historier om de fortsatte kampe i Syrien, om den svage økonomi eller den kinesiske syge, der kommer ind over landet fra Iran. Selv historier om mødet mellem de to krigsherrer Vladimir Putin og Tayyip Erdogan i Moskva bliver ikke læst lige så flittigt – så vigtig er udsigten til en bitter konflikt med nabolandet og med EU for tyrkerne.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan mødtes torsdag med sin russiske kollega Vladimir Putin i Moskva. Foto: Pavel Golovkin / POOL / AFP

Sagen har også vakt stor opsigt i Grækenland og i EU-landene længere mod nord. Især i Østrig, der er det første velstående land på migranternes rute mod Nordeuropa, er der heftig debat om presset på EU’s grænser. Her kæmper man stadig med eftervirkninger af tilstrømningen for snart fem år siden – blandt andet med 32.000 arbejdsløse asylansøgere.

Den østrigske kansler Sebastian Kurz har anklaget Erdogan for selv at have skabt krisen ved grænsen. Og han slår fast, at hvis Europa lader de 10.000 ventende komme ind, så er de næste 100.000 allerede på vej.

Youtubeindslag med den østrigske kansler kan ses her: