God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:
DF-formand: Nu må statsministeren sætte sig for bordenden
Statsminister Mette Frederiksen (S) må ind i forhandlingerne om udligningsreformen, hvis tilliden til regeringen skal genskabes, siger Kristian Thulesen Dahl
UDLIGNING | Nu må statsminister Mette Frederiksen (S) selv sætte sig for bordenden i forhandlingerne om udligningsreformen.
Det siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til DR.dk. Udmeldingen kommer efter endnu en sag om et lækket dokument, som på ny svækker tilliden til regeringen. Denne gang er det et internt arbejdsdokument fra Finansministeriet, som Jyllands-Posten har fået fat i. I notatet står der, at Venstre vil forsøge at tilgodese Venstre-kommuner i forhandlingerne – en påstand, som Venstre pure afviser. Forleden var det en intern socialdemokratisk mail, sendt ved en fejl til Jyllands-Posten, som skabte ballade. I mailen stod der beskrevet, hvordan Socialdemokratiet vil bruge oplysninger under forhandlingerne til bekrige Venstre i pressen og på de sociale medier.
Tidligere har der også været problemer med forkerte og mangelfulde oplysninger, og nu er bægeret så fuldt, at statsministeren må træde til, mener Kristian Thulesen Dahl.
“Man må fra regeringens side indse, at man skal tage en tur forbi statsministeriet. Så må Mette Frederiksen selv sætte sig for bordenden og lede nogle forhandlinger, hvor man har tillid til at forhandle på en ordentlig vis,” siger han til DR.dk – og fortsætter:
“Jeg synes, det er fuldstændig vanvittigt, som de her udligningsforhandlinger har kørt indtil nu. Jeg tror, man er nødt til at gøre noget meget drastisk for at få dem tilbage på sporet”.
DF-ordfører om lækket regerings-notat: Det har vi aldrig sagt
DFs finansordfører Rene Christensen kan ikke genkende lækkede oplysninger fra regeringen om udligningsforhandlingerne
UDLIGNING | Det vækker undren hos Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christensen, at et lækket dokument fra Finansministeriet om de igangværende forhandlinger om en ny udligningsreform tilsyneladende indeholder fejlagtige informationer om partiernes synspunkter.
Jyllands-Posten har fremlagt et internt notat fra Finansministeriet med oplysninger om de enkelte partiers krav til forhandlingerne. I notatet står bl.a., at Venstre har udvalgt fem “vigtige V-kommuner”, som partiet ønsker at tilgodese. Det har Venstre efterfølgende afvist. Samtidig står der i notatet, at Dansk Folkeparti har sat sig til forhandlingsbordet med syv krav.
Finansordfører René Christensen nikker genkendende til de seks, men han kan ikke genkende det syvende punkt, hvor DF skulle have sagt, at “Aarhus slipper for let, mens Favrskov rammes hårdt. Og Albertslund bruger 31 mio. kr. for meget på administrationsudgifter”.
De fejlagtige oplysninger vækker panderynken hos René Christensen.
“De tre kommunenavne i notatet har overhovedet ikke været nævnt,” siger han til Politiken og understreger:
“Det er kommet noget bag på os, at vi skulle have nævnt blandt andet Aarhus. Hvis du spørger mig nu: Hvor meget får Aarhus? Så vil jeg faktisk ikke engang kunne svare dig.”
Hans Engell: Finansministeren er ekstremt hårdt presset
Ekstra Bladets politiske kommentator vurderer, at finansminister Nicolai Wammen (S) er under massivt pres efter roderi under udligningsforhandlingerne
FINANSMINISTER | Finansminister Nicolai Wammen (S) er “ekstremt hårdt presset”, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell efter de sidste par ugers roderi med lækkede interne dokumenter under forhandlingerne om udligningsreformen.
“Han er presset af Venstre, der forhandler benhårdt og af sit eget system, hvor det værste, der kan ske for en minister, er, hvis der kommer tvivl om, hvorvidt man kan holde ministeriets papirer hemmelige. Den kombination er rigtig slem for en minister,” siger Hans Engell til Ekstra Bladet.
I den seneste sag er et internt arbejdsdokument med påstande om Venstre og DFs positioner blevet lækket til Jyllands-Posten. Finansministeriet har politianmeldt lækket. Hans Engell kalder situationen “højdramatisk”, fordi det tyder på, at en embedsmand står bag lækagen.
”Det gør sagen meget mere alvorlig, fordi en regering skal kunne stole på, at det, der foregår af referater, notater, beregninger, juridiske og økonomiske vurderinger er fuldstændig i et lukket kredsløb i ministeriet,” siger Hans Engell.
Omstridt muslimsk friskole fik millioner fra Qatar
Statsstyret Qatar-fond gav i 2008 en donation på 6,3 millioner kroner til den nu lukkede Lykkeskolen, afslører Berlingske
QATAR-STØTTE | Det er ikke kun stormoskéen i Rovsinggade i København, der har fået millioner i støtte fra ørkenstaten Qatar. Berlingske kan i dag afsløre, at fonden Qatar Charity i 2008 donerede 6,3 millioner kroner til opførelse at en statsstøttet muslimsk friskole i Brabrand i Aarhus.
Pengene skulle gå til opførelse af en ny bygning til “Lykkeskolen” – den skole, som i 2018 måtte lukke, da den fik frataget sit statstilskud, fordi der bl.a. blev afsløret kønsopdelt undervisning på skolen. Bygningen blev aldrig opført, men Qatar-millionerne nåede at blive brugt til arkitekttegninger, kloakering m.v.
I følge den britiske forsker Courtney Freer fra London School of Economics er Qatar-støtten til Danmark overraskende:
»Ofte ser vi, at muslimske velgørere finansierer projekter i fattigere lande. På den måde er det overraskende, at Qatar Charity også har rettet sin opmærksomhed mod Danmark. Men det viser, hvor vidtrækkende donationerne fra Qatar kan være,« siger han til Berlingske.
Kvinder med tørklæde har sværere ved at komme til jobsamtale
Undersøgelse viser, at kvinder med tørklæde skal sende 60 pct. flere ansøgninger end etnisk dansk kvinder for at komme til jobsamtale
TØRKLÆDER | Det muslimske tørklæde er ikke vejen til en jobsamtale på det danske arbejdsmarked. En ny rapport fra Københavns Universitet, som Berlingske omtaler, viser at kvinder, der bærer tørklæde, skal sende 60 procent flere ansøgninger end etnisk danske kvinder. For kvinder med indvandrerbaggrund, der ikke bærer tørklæder, skal der sendes 18 procent flere ansøgninger.
Rapporten er baseret på et studie, hvor der blev sendt 1350 fiktive ansøgninger indenfor et bredt felt af brancher. Ansøgningerne var delt i tre grupper – kvinder med etnisk dansk baggrund, kvinder med indvandrerbaggrund uden tørklæde og kvinder med indvandrerbaggrund, der bar muslimsk tørklæde. Med ansøgningen var vedhæftet et sort-hvidt foto af samme kvinde, hhv. med og uden tørklæde.
DFs udlændingeordfører Pia Kjærsgaard har kommenteret undersøgelsen på Twitter:
“Dette burde få kvinderne til at smide tørklædet. Gør dig fri og få job på dine kvalifikationer, og lad ikke din religiøsitet være i vejen,” skriver hun.
Læs mere om undersøgelsen på Berlingske her.
DFs retsordfører Peter Skaarup kommenterer en ny undersøgelse, der viser, at hver syvende fængselsbetjent, værkmester og transportbetjent lider af PTSD:
DFs Karina Adsbøl om endnu et læk fra udligningsforhandlingerne: