Tyrkerne sender migranter i større skibe mod EU

0
13816
En video med det grundstødte skib er lagt op på Youtube af greekcitytimes.com

Mandag morgen gik en olietanker på grund ved den græske ø Kea og herfra blev 190 migranter reddet i land. Ulykken skete som tyrkerne truer med at sende mange flere migranter mod EU

Migranterne havde håbet på at slippe forbi de græske øer til Italien for derigennem at komme hurtigere til den rige del af EU. Under nattens hårde blæst kom skibet for tæt på øen Kea syd for Athen. Den græske kystvagt så to eller tre menneskesmuglere, der stak af i en gummibåd med motor, efter at skibet var stødt på grund.

Kystvagten nåede frem til skibet og reddede her 123 mænd, 29 kvinder og 38 børn. Det er ikke klart, hvorfra de enkelte migranter kommer fra. De er nu anbragt i et tomt hotel, indtil grækerne afklarer, hvad der skal ske med dem.

Grækenland har tidligere suspenderet muligheden for at søge asyl i landet. Det stop gælder fra 1. marts og foreløbig for en måned. Dem, der slipper fra Tyrkiet til Grækenland, bliver derfor holdt tilbage i lejre for om muligt at blive sendt tilbage senere.

Åbne grænser

Dermed har tyrkerne for første gang i flere år tilladt et større skib at stå til søs med migranter. Meget tyder på, at dette kun var en forsmag. Tyrkerne lader fortsat tusinder af migranter forsøge at komme over landegrænsen til Grækenland, hvor de fleste bliver afvist af græsk politi.

I weekenden aftalte den tyske kansler Merkel og den franske præsident Macron at mødes tirsdag via et videolink med deres tyrkiske kollega. Recep Tayyip Erdogan har både åbnet grænserne for migranter, der længe har været i landet og truer også med at lade dem, der nu flygter fra kampene i Syrien, rejse lige igennem i retning af EU. Mødet, der egentlig var planlagt til at finde sted i Istanbul, er på grund af smitterisiko nu ændret til et videomøde.

Fra EU’s side forsøger man igen at løse problemet med penge. Man har allerede givet tyrkerne 24 milliarder kroner for at holde migranter tilbage og lovet dem mindst 11 milliarder mere. Dertil kommer, at man tilbyder de migranter, der er kommet til Grækenland, 15.000 kroner for at vende hjem.