Asylansøgere i Tyskland smittet med corona – DF vil have grænserne lukket nu

0
6898
Lørdag klokken 12 lukkede grænserne mod Danmark. Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Efter flere tilfælde af coronasmitte blandt asylansøgere i Tysland, vil Dansk Folkeparti have statsministeren til at lukke grænserne for asylansøgere omgående

OPDATERET: Nye oplysninger fra Tyskland om, at asylansøgere er testet positive for coronavirus, får Dansk Folkeparti til at kræve, at regeringen også lukker grænserne for asylansøgere.

”Statsministeren må handle nu og lukke grænserne for asylansøgere. Hellere i dag end i morgen,” siger DFs gruppeformand Peter Skaarup.

Den midlertidige grænselukning, som trådte i kraft lørdag kl. 12, omfatter ikke asylansøgere. Regeringen meddelte i sidste uge, at Danmark ikke er i en situation, hvor Dublinforordningen er sat ud af kraft, og derfor kan asylansøgere ikke afvises ved grænsen, trods grænselukningen. I stedet har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) oplyst, at asylansøgere vil blive kørt af politiet til Center Sandholm i Nordsjælland, hvis de melder sig ved grænsen.

Men nu mener Peter Skaarup, at situationen har ændret sig:

”Det er ny situation. Holland har nu meddelt, at man lukker grænsen for asylansøgere for begrænse coronasmitten, og når det nu kommer frem, at der er asylansøgere i Tyskland, der er smittede, må Danmark gøre det samme,” siger Peter Skaarup.

DFs gruppeformand Peter Skaarup.

Syv smittede på asylcenter i Heidelberg

Det er syv asylansøgere på et asylcenter i Heidelberg i delstaten Baden-Wurtenberg, der er konstaterede smittede. De fem første blev registeret i fredags, fremgår det af delstatens hjemmeside. Mandag er yderligere to konstaterede smittede.

Torsdag spurgte både Peter Skaarup og DFs sundhedsordfører Liselott Blixt, om Danmark kan afvise asylansøgere med henvisning til epidemilovens paragraf fem. Her lød svaret fra sundhedminister Magnus Heunicke, at ”aktuelt foreligger der ikke en situation, som indebærer, at Danmark efter en folkeretlig vurdering ikke længere er forpligtet til at følge procedurerne i Dublin-forordningen”.

Men den holder ikke længere, mener Peter Skaarup:

”Når andre lande kan, så kan Danmark selvfølgelig også. EU har tilsyneladende ingen planer for at bekæmpe coronavirussen, og derfor må landene selv tage de initiativer, som de mener er nødvendige, herunder at lukke grænserne. Derfor må statsministeren nu tage sagen i egen hånd,” siger Peter Skaarup.

Holland sætter asylsystem ud af kraft

Ifølge Berlingske har Holland valgt at sat sit asylsystem ud af kraft, ”fordi myndighederne ikke altid ved, hvor asylansøgerne har været på deres vej til Holland”. Derfor udgør de for stor en coronasmittefare i landet, siger Hollands justitsminister, Ferdinand Grapperhaus, til den hollandske avis De Volkskrankt, ifølge Berlingske.

Læs også: Tyskland: Nyankomne migranter bringer coronavirus med sig