Små virksomheder får udskudt moms og b-skat – men der skal mere til, siger DF-ordfører

0
1277
Dennis Flydtkjær, skatteordfører (DF). Foto: Steen Brogaard

Landets små og mellemstore virksomheder får nu også en håndsrækning i coronakrisen. Men udskydelsen af moms og b-skat er langt fra nok. Lempeligere regler for dagpenge bør være et af de næste skridt, mener DFs Dennis Flydtkjær

Det er et vigtigt skridt på vejen, men det er ikke nok.

Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær glæder sig over, at der nu kommer hjælp til små og mellemstore virksomheder, der er ramt af corona-krisen.

Men DF-ordføreren understreger, at beslutningen om at udskyde betalingen af b-skat og moms, ikke kan stå alene.

Dermed er han på linje med bl.a. vicedirektør for SMV Danmark, Jakob Brandt, som til Berlingske siger, at det ”slet, slet ikke” er nok.

”Det er oplagt at udskyde b-skatten og momsen for de mindre virksomheder. Det giver noget ekstra likviditet. Men der er helt klart brug for flere tiltag,” siger Dennis Flydtkjær.

Gør det nemmere at få dagpenge

Blandt de løsninger, som skatteordføreren mener, der er brug for, er en lempeligere løsning, så selvstændige kan gå på dagpenge i en periode, uden at skulle afvikle deres virksomhed.

”Vi må finde en lempeligere ordning, så mindre selvstændige som f.eks taxavognmænd, frisører, håndværkere osv. kan komme på dagpenge, uden at skulle lukke helt ned. Det vil være langt billigere for samfundet, end hvis de skal dreje nøglen,” siger Dennis Flydtkjær.

Han peger også på andre tiltag, der vil kunne hjælpe hårdt pressede brancher. Eksempelvis lempelser af rumvarmeafgiften for hoteller og ølafgiften for mindre bryggerier.

”Vi må gøre hvad vi kan for at holde hånden under landets små virksomheder, og der er heldigvis fortsat en god dialog mellem partierne om yderligere tiltag. For der bliver løbende brug for initiativer. Selv om den nuværende situation kun varer nogle uger, vil vi se følgevirkninger adskillige måneder frem,” siger Dennis Flydtkjær.

“Selv om den nuværende situation kun varer nogle uger, vil vi se følgevirkninger adskillige måneder frem”

Dennis Flydtkjær, skatteordfører, DF

Milliardregning

Udskydelsen af b-skat og moms anslås at have en likviditetseffekt på 40 milliarder kroner for virksomhederne. Det følger oven i udskydelse af A-skat, arbejdsmarkedsbidrag og moms for større virksomheder – et tiltag, der giver større danske virksomheder i alt 125 mia. kr. ekstra i midlertidig likviditet.

Oven i kommer den hjælpepakke, som regeringen og arbejdsmarkedets parter præsenterede søndag. Den indebærer, at staten betaler en del af lønnen til ansatte, der er truet af fyring. Et tiltag der anslås at koste staten 2,6 milliarder kroner.

“Vi kommer til at betale en stor regning for coronakrisen, men hvis ikke vi gør noget, bliver regningen endnu større. Vi undgår ikke, at der er virksomheder, der går konkurs, men hvis vi kan sikre, at så mange som muligt klarer den, bliver det billigst i det lange løb,” siger Dennis Flydtkjær.