MORGEN: DF bakker op: Frigiv indefrosne feriepenge som krisehjælp | Vagtfirmaer indsættes på hospitaler

0
6929
Coronakrisen har reamt dansk erhvervsliv hårdt. Senest har Københavns Lufthavn meddelt, at 1500 ansatte sendes hjem. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

DF bakker op: Frigiv indefrosne feriepenge som krisehjælp

Erhvervsorganisation opfordrer til at frigive danskernes indefrosne ferie-milliarder for at undgå fyring. DF-formand Kristian Thulesen Dahl bakker op

HJÆLP | Til september træder en ny ferielov i kraft, og i den forbindelse har danskerne fået indfrosset feriepenge for flere milliarder kroner. De penge bør bringes i spil nu, hvis vi skal mindske antallet af fyringer på baggrund af coronakrisen, foreslår organisationen for små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, til Jyllands-Posten.

”Det er oplagt, at de tre ugers feriepenge, som er indefrosset allerede nu, gør mere gavn i 2020, end tre uger før vi skal på pension,” siger vicedirektør Jakob Brandt.

Hos Dansk Folkeparti møder forslaget opbakning.

”Det er folks egne penge, som vi har krævet, at de hensætter til senere, så hvorfor ikke bringe dem i spil, når vi står i en krisesituation? Det vil være mest rimeligt,” siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til  Jyllands-Posten.

Han understreger, at det især er de danskere, der står i en kritisk situation arbejdsmæssigt, der bør have pengene udbetalt.

”Pengene skal ikke bare indsættes på folks bankkonti. Vi skal undersøge, om vi kan bruge dem som sikkerhedsnet for de danskere, som nu bliver bedt om at holde ferie, som de ellers ikke havde planlagt eller havde råd til. De bør da have deres feriepenge,” lyder det.

Den danske grænse ved Padborg lørdag den 14. marts, hvor grænserne officielt blev lukket, dog ikke for asylansøgere. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Støjberg: Asylansøgere skal i 14 dages karantæne

DF bakker op om Venstre-forslag, men så helst at alle asylansøgere afvises ved grænsen

GRÆNSELUKNING | Selv om grænserne til Danmark officielt blev lukket lørdag i forsøget på at begrænse coronasmitten, så kan asylansøgere fortsat komme ind i landet. I følge regeringen kan Danmark ikke afvise asylansøgere, og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) udtaler på ministeriets egen hjemmeside, at for at undgå smitte, så vil asylansøgere der henvender sig ved grænsen, ikke længere skulle rejse med offentlig transport til Center Sandholm i Nordsjælland. I stedet vil de blive kørt i bil af politiet.

Står det til Dansk Folkeparti, skal asylansøgere dog slet ikke komme ind i landet. Partiet har flere gange opfordret regeringen til helt at lukke grænsen for asylansøgere, og nu gentager DFs gruppeformand Peter Skaarup kravet. Det sker efter nye oplysninger om, at syv nyankomne asylansøgere i Tyskland er blevet konstateret smittet med coronavirus.

Læs mere på ditOverblik her: Asylansøgere i Tyskland smittet med corona – DF vil have grænserne lukket nu

Venstres næstformand Inger Støjberg mener heller ikke, at grænselukningen er effektiv nok. Hun sagde i weekenden til Kristeligt Dagblad, at “grænsen er hullet som en si”. Støjberg krævede, at folk, der søger asyl ved grænsen, omgående skal sættes i karantæne i 14 dage. Liberal Alliance og Dansk Folkeparti bakker forslaget op, skriver Kristeligt Dagblad – med tilføjelsen at DF helst ser at alle afvises ved grænsen.

Radikale Venstre kræver omvendt en redegørelse fra statsminister Mette Frederiksen for grundlaget for grænselukningen.

Indgangen til Gentofte hospital er mandag blevet bemandet med vagter for at undgå tyveri af håndsprit og andre nødvendige produkter til bekæmpelse af coronavirus. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Vagtfirmaer sættes ind mod tyverier på hospitaler

Region Hovedstaden har hyret eksterne vagtfirmaer efter tyveri af håndsprit og beskyttelsesmasker på flere hospitaler

CORONA | Region Hovedstaden har nu indsat eksterne vagter på sine hospitaler for at forhindre tyveri af håndsprit, masker og overtræksdragter. Torsdag i sidste blev Herlev Hospital stormet af bevæbnede mænd, der stjal håndsprit og andet udstyr fra akutmodtagelsen, og flere andre hospitaler i hovedstadsområdet har også været udsat for tyverier. Derfor er der nu hyret vagtfirmaer til at patruljere døgnet rundt.

Tyverierne betyder også, at adgangen til hospitalerne bliver indskrænket flere steder, så medarbejdere og patienter udelukkende kan komme ind ad bestemte indgange, hvor der står vagter.

Mandag foreslog både Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti at adgangskontrollen skærpes til hospitalerne. DFs sundhedsordfører Liselott Blixt foreslog også et midlertidigt besøgsforbud for at forhindre spredning af coronasmitte.

Læs også: Maskerede mænd stormede sygehus for at stjæle håndsprit

Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut på mandagens pressemøde, hvor en række myndigheder orienterede om coronasituationen i Danmark. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

62 er indlagt med coronavirus

915 er officielt registreret smittet med coronavirus i Danmark. Flest i gentofte og Rudersdal kommuner

CORONA | Antallet af danskere, der er indlagt med coronavirus, er de sidste par døgn steget markant. Mandag aften var 62 personer indlagt, heraf 10 på intensiv. Det er mere end fordobling i forhold til søndag, hvor 28 var indlagt, heraf to på intensiv.

Tre danskere er indtil nu døde som følge af coronavirus.

Antallet af registrerede smittede er 914 og i alt er 5927 blevet testede. Men det reelle antal smittede formodes at være markant højere.

I følge TV2 har de to nordsjællandske kommuner Rudersdal og Gentofte flest borgere, der er registreret som smittede. I begge kommuner har 40-50 personer fået konstateret coronavirus.

På TV2.dk kan man se oversigtskort over fordelingen af registrerede smittede i kommunerne: Læs mere på TV2.dk her

TWITTER & FACEBOOK

Pia Kjærsgaard skriver på Facebook om sagen fra Herlev Hospital, hvor maskerede mænd stormede ind på akutmodtagelsen og stjal håndsprit:

Peter Skaarup kommenterer på Twitter historien om, at nyankomne asylansøgere i Tyskland er testet positiv for corona:

Søren Espersen er på Twitter vred på Ekstra Bladet: