Tusinder af migranter krydser den engelske kanal

0
1598
Migranter flygter fra en politipatrulje i Calais i Frankrig. De franske myndigheder gør dog ikke nok for at stoppe migranterne, mener briterne. Foto af DENIS CHARLET / AFP

Menneskesmuglerne sejler lige for næsen af de franske myndigheder, selvom briterne har lovet dem en halv milliard for at stoppe migranterne

De britiske immigrationsmyndigheder havde frygtet, at der slap 2000 migranter over fra Frankrig i løbet af hele november. Efter elleve dage er der kommet omkring 3000 og dermed er det samlede antal migranter, der krydser Den Engelske Kanal i år næsten på 23.000 eller det tredobbelte af hele sidste år. Det sker trods franske løfter om at stoppe menneskesmuglerne for til gengæld at få 54 millioner britiske pund eller 470 millioner kroner.

Hvor kynisk franskmændene omgår deres aftale med briterne, viser et udsagn fra den ansvarlige britiske minister Priti Patel. Da hun i den forløbne uge godkendte, at den første rate af pengene blev sendt til Paris, ville hendes franske modpart Gerard Demanin berolige hende. Ifølge Patel lovede han, at franskmændene ville stoppe alle migranterne, hvis og når de får alle de lovede millioner.

Alene onsdag nåede 22 både over til britisk farvand med 695 om bord, mens der den forrige onsdag kom et rekordstort antal migranter – 853 ifølge de officielle opgørelser. Det eneste, der synes at holde bådene tilbage, er dage med dårligt vejr og høje bølger.

Jetski mod migranter

Nu forventer de britiske myndigheder, at strømmen af migranter vil fortsætte vinteren igennem. Derfor overvejer man at bruge mere kontante metoder for at tvinge menneskesmuglernes både tilbage. Man har endda overvejet at lade grænsebetjente på jetski skubbe bådene tilbage, forudsat at det ikke udsætter migranterne for mere fare end de i forvejen er i.

Men ifølge avisen Telegraph har den britiske regerings juridiske rådgivere advaret mod denne plan. Hvis migranternes politiske venner indleder en retssag om dette, har regeringen ikke store chancer for at vinde. Det at disse råd til regeringen, der normalt er underlagt strenge krav om hemmeligholdelse, er sluppet ud, er i avisens fortolkning endnu et tegn på, hvor svagt regeringen står i denne sag.

Dermed er regeringen i London tvunget til at nå en forståelse med franskmændene, der i forvejen chikanerer briterne efter Brexit. En kilde i regeringen siger i dag til avisens reporter:

”Den franske regering lever ikke op til sin pligt om at beskytte menneskeliv og til at overholde vores aftale om at stoppe små både, der sejler fra Frankrig. De lader hundreder af mennesker risikere deres liv til søs og stopper kun nogle få både,” siger kilden og fortsætter:

”De ser ud til at have overladt deres magt og suverænitet ved kysten til menneskesmuglere.”

Kilder: Telegraph, Figaro, BBC