Tunesien: Forbud mod niqab på offentlige kontorer

0
3321
Salafistiske kvinder iført niqab under en demonstration i 2012 i Tunesien. Niqab og burka hænger ofte sammen med salafismen, som er en ekstrem fortolkning af islam. Foto by Fethi Belaid / AFP

Tunesien forbyder adgang til offentlige kontorer for kvinder, der har tildækkede ansigter. Forbuddet begrundes med sikkerhedshensyn

Tunesiske kvinder vil ikke længere kunne få adgang til offentlige kontorer, hvis deres ansigter er tildækkede. Tunesiens premierminister Youssef Chahed har netop underskrevet et cirkulære, som forbyder niqab på offentlige kontorer. Niqab’en er den muslimske klædedragt, der dækker hele ansigtet på nær øjnene.

Forbuddet forklares med sikkerhedshensyn. Det kommer en uge efter et selvmordsangreb, hvor to personer blev dræbt og syv personer såret.

Siden 2014 har politiet haft ordre fra Indenrigsministeriet til at være ekstra opmærksom på niqabklædte personer for at forhindre terrorhandlinger.

Forbud i flere muslimske lande

Tunesien er langt fra det første muslimske land, der forbyder niqab og burka.

I forvejen har Egypten, Marokko og Tyrkiet hele eller delvise forbud mod de heldækkende klædedragter. I Marokko blev import, køb og salg af burka forbudt i 2017, i Tyrkiet er niqaben forbudt, og Egypten har ifølge internationale medier planer om et forbud mod ansigtstildækning på offentlige steder og bygninger. I efteråret 2018 udstedte Algeriet et forbud mod ansigtstildækning for offentligt ansatte.

I Danmark blev burka og niqab forbudt med tildækningsforbuddet, der trådte i kraft den 1. august 2018.

Udbredelsen af burka og niqab anses af mange for at hænge sammen med udbredelsen af  salafismen, som er ekstrem fortolkning af islam.