Trump Virus: Nyt navn for den kinesiske syge

0
9372
Præsident Donald Trump under onsdagens pressekonference om coronavirus. Foto: REUTERS/Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY

Den amerikanske præsident prøvede i går at gøre det, som er mislykkedes for ledere og myndigheder i Europa: at tale folk fra at gå i panik over den kinesiske coronavirus.

Donald Trump har tidligere hævdet, at når det bliver forår, så er corona-virus historie. I aftes lokal tid prøvede han så at få sine landsmænd til at tro på, at USA’s sundhedsvæsen er klar til at stoppe den meget smitsomme sygdom. På en stort anlagt pressekonference hævdede han, at hans egne eksperter tager fejl, når de ser et større udbrud i USA som et spørgsmål om ’hvornår’ og ikke ’hvis’.

”Det er bestemt ikke uundgåeligt,” sagde Trump og tilføjede dog: ”Alle aspekter af vores samfund skal være klar.”

Hans særprægede forsøg på at berolige amerikanerne kommer samtidig med, at de amerikanske sundhedsmyndigheder har fundet den første patient, der er blevet smittet af en anden amerikaner. Patienten er nummer 60 i rækken af smittede amerikanere, men er den første, der ikke er blevet smittet i udlandet eller ved kontakt med nogen, der har været ude og rejse. Særligt det, at smittekilden ikke er fundet, gør amerikanerne nervøse.

Præsident Trump flankeret af bl.a. sin vicepræsident Mike Pence, der skal lede den amerikanske indsats mod coronavirus. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Carona

Det hjælper heller ikke den amerikanske præsidents troværdighed, at han undervejs i sine mange beskeder på Twitter har stavet navnet på den nye virus som ’carona’. Og hans overoptimistiske forventninger til, at der hurtigt kommer en vaccine, bliver afvist af alle eksperter. Forløbet har fået en kommentator i den store avis New York Times til at omdøbe sygdommen til ’Trump Virus’ – et navn, der spreder sig endnu hurtigere end sygdommen selv.

Men måske er det værste for Trumps troværdighed her, at han har sat sin vicepræsident Mike Pence til at lede indsatsen mod den nye trussel. Pence har i amerikanernes øjne egentlig kun være god til en ting: at rose sin chef. Og når det kommer til sundhed, har han selv tilbage i 2015 som guvernør i Indiana været med til at forværre situationen for HIV-smittede, fordi han forbød et program, hvor junkier kunne få rene sprøjter.