DF får ændret omdiskuteret regel: Nu skal der gives hånd til borgmesteren i Hedensted

0
3207
Håndtrykket er en obligatorisk del af den nye ceremoni, som følger med at få dansk statsborgerskab.

Den socialdemokratiske borgmester i Hedensted Kommune ville gøre det frivilligt, om nye statsborgere skal trykke en mand eller kvinde i hånden, når de får statsborgerskab. Men nu har DF fået et flertal med på en præcisering, så man ikke kan undgå at trykke hånd med borgmesteren – uanset køn

Nye statsborgere i Hedensted Kommune får alligevel ikke mulighed for at vælge, om de vil trykke en mand eller kvinde i hånden, når de skal have udleveret deres statsborgerskab ved en ceremoni på rådhuset.

Hedensteds socialdemokratiske borgmester Kasper Glyngø har ellers tolket en byrådsbeslutning fra januar sådan, at både borgmesteren og et kvindeligt byrådsmedlem skal være til stede, og så er det ellers op til den nye statsborger, om de vi sig tak med et håndtryk til en mand eller kvinde.

Men det er en klar misforståelse, mener Dansk Folkeparti i Hedensted, som nu har fået ændret beslutningen, så der ikke er noget at misforstå. På byrådsmødet onsdag aften vedtog et flertal bestående af Dansk Folkeparti og Venstre, at det til enhver tid er borgmesteren, der skal give håndtrykket – uanset om borgmesteren er mand eller kvinde.

DF: I Danmark har vi ligestilling

”Når man har skrevet under på, at man vil være dansk statsborger, så er det fordi, man vil være dansker. Her har vi ligestilling, og her giver vi hånd til både mænd og kvinder. Vi tog det som helt naturligt, at de nye statsborgere skulle trykke hånd med begge repræsentanter, men borgmesteren har åbenbart opfattet det på en anden måde. Det kan vi ikke stå inde for, så vi vil have punktet korrigeret og præciseret,” sagde Dansk Folkepartis Allan Petersen på byrådsmødet, ifølge Horsens Folkeblad.

“Når man har skrevet under på, at man vil være dansk statsborger, så er det fordi, man vil være dansker”

Allan Petersen, byrådsmedlem i Hedensted Kommune, ifølge Horsens Folkeblad

Venstres Ole vind (V) sagde sådan her:

”Borgmesteren har sin helt egen fortolkning af det, vi vedtog, og den har han taget byrådet til gidsel for. Men vi kan i Venstre ikke se os selv i det, og derfor vil vi gerne have, at det fremstår tydeligt, at det er borgmesteren, der skal gives håndtryk til uanset, om det er en mand eller kvinde”.

S-borgmester: Man bliver ikke mere dansk af et håndtryk

Borgmester Kasper Glyngø har hele tiden set kritisk på håndtrykket, som kom med i den nye indfødsretslov på initiativ fra Dansk Folkeparti. Horsens Folkeparti citerer ham for at sige på byrådsmødet, at man ikke bliver mere dansk af at give håndtryk – med tilføjelsen: ”man bliver heller ikke mere eller mindre engelsk af at drikke Guinness, og man bliver ikke en bedre italiensk fodboldspiller af at synge opera”.

Ifølge Horsens Folkeblad varede diskussionen om håndtrykket hele 45 minutter på byrådsmødet. To af de borgerlige partier – Kristendemokraterne og Liberal Alliance – bakkede Socialdemokratiet op, og en enkelt Venstremand undlod at stemme. Men ved afstemningen var der klart flertal for DFs ændring. 15 stemte for, mens 11 stemte imod. Derfor står der nu i regelsættet om grundlovsceremonien at:

”…repræsentanten der forestår ceremonien er borgmesteren. Byrådets medlemmer inviteres til at deltage”.

Læs også: Langballe: En skændsel at V-borgmester sammenligner håndtryk med nazisme

Læs også: Konservativ borgmester vil ikke deltage i håndtryksceremoni: ”Det er noget pjat”