Konservativ borgmester vil ikke deltage i håndtryksceremoni: ”Det er noget pjat”

0
3878
Henrik Rasmussen (K), borgmester i Vallensbæk Kommune. Foto: Vallensbæk Kommune

Vallensbæks konservative borgmester Henrik Rasmussen afviser at deltage i den nye grundlovsceremoni med håndtryk til nye statsborgere, som de konservative stemte for i Folketinget. Barnagtigt, mener DFs medlem af kommunalbestyrelsen i Vallensbæk, Kenneth Kristensen Berth

“Du skal tage imod hele pakken, og håndtrykket er en del af den pakke”.

Sådan lød det fra den daværende konservative indfødsretsordfører Naser Khader, da partierne bag den nye indfødsretsaftale i sommeren 2018 blev enige om, at udlændinge som får dansk statsborgerskab skal deltage i en grundlovsceremoni på rådhuset, og at de her skal give hånd til borgmesteren.

Men sådan ser Naser Khaders partifælle på borgmesterposten i Vallensbæk Kommune ikke på det. Borgmester Henrik Rasmussen (K) har meddelt, at han ikke vil deltage i den nye grundlovsceremoni, der skal finde sted første gang den 6. marts.

I stedet har borgmesteren uddelegeret opgaven til to kommunale embedsmænd.

Dansk Folkepartis medlem af Vallensbæk Kommunalbestyrelse, Kenneth Kristensen Berth, rejste sagen på sidste uges kommunalbestyrelsesmøde. Her begrundede Henrik Rasmussen ifølge Kenneth Kristensen Berth sin beslutning med, at han synes grundlovsceremonien er noget pjat og noget symbolpolitik, og at han ikke vil deltage i en ceremoni, som han ikke er blevet taget i ed om på forhånd.

Det er ikke muligt at se, hvad borgmesteren præcis svarede på kommunalbestyrelsesmødet – i referatet står der blot “Borgmesteren svarede” – og Henrik Rasmussen har ikke ønsket at stille op til et interview med ditOverblik.

DF: Barnagtigt af borgmesteren

Kenneth Kristensen Berth kalder borgmesterens beslutning for barnagtig og pinlig.

”Jeg er forbløffet over, at en konservativ borgmester vælger at gå imod en beslutning, som hans eget parti har været med til at vedtage og været en stor fortaler for på Christiansborg. Det viser jo desværre, at der er himmelvid forskel på hvad nogen partier siger landspolitisk og hvad de siger ude i kommunerne,” siger Kenneth Kristensen Berth.

Kenneth Kristensen Berth er kommunalbestyrelsesmedlem for DF i Vallensbæk. Han er tidligere folketingsmedlem. Foto: Steen Brogaard

ditOverblik har flere gange forsøgt at få borgmester Henrik Rasmussen til at svare på Kenneth Kristensen Berths kritik og uddybe sin beslutning. Vi har sendt en række spørgsmål til borgmesterens mail hhv. torsdag og mandag i denne uge og til kommunens kommunikationsafdeling, og vi har lagt en telefonbesked i borgmestersekretariatet. Men onsdag morgen modtog vi følgende besked fra borgmestersekretariatet:

”Henrik Rasmussen har desværre ikke mulighed for at svare på dine spørgsmål”.

Vi kan derfor ikke fortælle læserne, hvad Henrik Rasmussen vil svare til følgende spørgsmål:

1) Hvorfor ønsker du ikke at deltage i grundlovsceremonien?

2) Hvis det er pga. utilfredshed med ceremonien, er det så håndtrykskravet eller hele ceremonien, du er modstander af?

3) Dit eget parti har i Folketinget været med til at vedtage den lovgivning, der ligger til grund, og dav. indfødsretsordfører Naser Khader var stor tilhænger af håndtrykskravet. Burde du så ikke som konservativ bakke det op?

4) Kenneth Kristensen Berth finder det barnagtigt, at du som borgmester modsætter dig, og han er forbløffet over, at du kan træffe den beslutning som konservativ, når dit eget parti har været med til at vedtage ceremonien. Hvad er din kommentar til det?

5) Det er en stor dag for de personer, der skal have bekræftet deres nye statsborgerskab. Fortjener de ikke, at du som deres borgmester er tilstede og dermed er med til at understrege dagens betydning?