Trump tager føringen

0
1305
Hvis den 78-årige socialist Bernie Sanders, her fotograferet under sidste uges valgkamp i South Carolina, bliver Demokraternes præsidentkandidat, så vil mange demokrater stemme på Trump, viser en måling. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/Scanpix

Mere end hver femte demokrat vil hellere stemme på den siddende præsident end på deres egen kandidat, hvis det ender med at blive Bernie Sanders

For bare to uger siden viste meningsmålinger fra Rasmussen Reports, at 51 procent af amerikanerne var overbeviste om, at demokraterne ville vinde præsidentvalget – uanset hvem de stiller op. Men en ny måling fra samme institut viser, at Donald Trump ville opnå 50 procent af stemmerne mod 43 procent til Bernie Sanders, hvis valget blev holdt i dag. Og 22 procent af de vælgere, der er registrerede som demokrater, vil stemme på Trump.

Sanders har fået megen opmærksomhed på sine planer om sygesikring for alle, men i de seneste dage har hans konkurrenter blandt demokraterne haft held til at overbevise mange vælgere om, at hans planer vil koste dem dyrt. Andre meningsmålinger viser, at amerikanske vælgere finder ideen sympatisk, men de vil helst ikke betale for det. Og så er hans eget helbred kommet i fokus, da den 78-årige politiker fik en blodprop i slutningen af september.

Målingen kommer lige inden Super Tuesday, hvor 14 stater vælger deres foretrukne kandidater til præsidentvalget. Den lægger pres på de moderate kandidater hos demokraterne, hvor især den tidligere vicepræsident Joe Biden har fremgang.

Pete Buttigieg annoncerede i aftes, at han trækker sig fra kampen om at blive Demokraternes præsidentkandiat. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/Scanpix

Bye Buttigieg

De gamle medier, der næsten alle støtter demokraterne, er fulde af lovord for Pete Buttigieg og hans tilsyneladende usentimentale beslutning om at opgive sit forsøg på at blive demokraternes kandidat. Han lagde ud med en sejr i Iowa, men er siden faldet tilbage. Efter valget i South Carolina endte han nede på en fjerdeplads og valgte så at trække sig, hvad avisen New York Times kalder en meget voksen beslutning hos feltets yngste kandidat.

Medierne gør derimod ikke meget ud af de egentlige grunde til Pete Buttigiegs fald fra tinderne. Måske fordi grundene viser nogle af de problemer, som også de andre demokrater vil kæmpe med:

  • Lige til det sidste kørte hans kampagne annoncer for at rejse 13 millioner dollars inden denne tirsdags opgør. Et stort beløb, men småpenge i forhold til hvad for eksempel republikanerne kan lægge på bordet. Og målet blev ikke nået.
  • Ikke-hvide stemmer splittet. Buttigieg klarede sig ikke godt blandt sorte vælgere, der ikke havde glemt hans opgør med stærke sorte grupper hjemme i South Bend, Indiana. Og mens afroamerikanerne blandt demokraterne foretrækker Joe Biden, vil en anden stor gruppe med en latinamerikansk baggrund hellere have Bernie Sanders som kandidat.
  • Det unævnelige. Buttigieg var den første seriøse kandidat, der var åben om sin homoseksualitet. Måske er USA ikke klar endnu.