Trump tabte og republikken vandt

0
1480
Trump-tilhængere trængte onsdag ind i kongresbygningen Capitol Hill. Manden med ansigtsmalingen og tyrehorn er Jake Angeli, som kommer fra konspirationsbevægelsen QAnon. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Et klart resultat ved Senatsvalget og en overraskende optimisme efter gårsdagens optøjer ved Kongressen sætter scenen for et amerikansk opsving

Måske skulle man forvente, at billederne af kaos på Capitol Hill ville sende investorerne hjem til atombunkeren i baghaven. Men dels sejrede republikken med en kontrolleret indgriben i går og dels er der udsigt til vækst. Så midt på børsdagen torsdag var de amerikanske aktier steget med endnu en procent efter måneders fremgang.

Det gode ved de amerikanske aktiemarkeder – set fra en journalists stol – er, at de er befriende amoralske. Hvis der er udsigt til fremgang, stiger kurserne – uanset hvem der leverer de gode tider. De har elsket Trump for at skabe en solid fremgang på mere end 50 procent i sin tid som præsident.

Og de elsker allerede Joseph R. Biden, for hans regering vil sætte startkabler til økonomien i en grad, man ikke rigtig har set siden trediverne og den berømte New Deal. De hjælpepakker, der er på vej, har prisskilte så høje, at man ikke rigtig kan forklare beløbene. Og samtidig er svinget til venstre ikke så stort, at de amerikanske socialisters drøm om heftige skatter bliver en realitet.

Trump-tilhængere i kamp med politiet foran kongresbygningen i Washington. Foto: Joseph Prezioso / AFP

Martyrer

Donald Trump har efter de voldsomme optrin, som han bærer et medansvar for, lovet, at nu skal han nok tage sin håndtaske og forsvinde ud i mørket. Selv hans egne ministre, der har stået last og brast med ham, har fået nok – og har talt om at bruge den særlige tilføjelse 25 til forfatningen. Efter den kan vicepræsidenten afsætte en præsident, der ikke er mentalt i stand til at passe arbejdet.

Flere af Trumps ministre har overvejet at bruge forfatningens særlige artikel 25, der gør det muligt at afsætte en præsident. Foto: REUTERS/Jim Bourg

Med ham på vej til en solbeskinnet alderdom på golfbanen er der egentlig kun et spørgsmål tilbage. Hvad tænker de millioner af amerikanerne, der tror på forestillingen om valgsvindel – og hvor mange tog til Washington DC i går for at vise deres vrede. De gamle medier har ikke brugt megen plads på dem i dag.

På de sociale medier er fokus på de fire, der blev dræbt af sikkerhedsfolk. De er godt på vej til at blive kåret som martyrer – og dermed et fokuspunkt for dem, der vil fortsætte angrebene på det etablerede system.

Kilder: Wall Street Journal, New York Times, New York Post