Adgang til Facebook og 1000 dollars er nok til at slippe fra Tyrkiet og ind i EU. Antallet af nye, illegale migranter er på højeste niveau siden 2015 og de finder nye veje

Fra stranden ved Izmir kan man på en normal dag se over til flere græske øer. Herfra kan flygtningene i øjeblikket købe en plads på en lille båd for 1000 dollars. Så er det bare at vente på at det bliver mørkt og så sætte af sted i retning af de forjættede øer.

Ruterne over til de græske øer var hovedvejen for de 800.000 flygtninge og migranter, der i 2015 søgte fra Tyrkiet til Grækenland og videre op i Europa. I dag har strømmen flyttet sig, så de fleste faktisk kommer over land. De rejser forbi Istanbul og forsøger så at snige sig over grænsefloden Maritsa til Grækenland.

De lokale fortæller om grupper af migranter, der bliver stoppet og sendt tilbage af grækerne – i reglen uden deres telefoner, penge og guld. Og om mange flere, der slipper over. Floden er i sin begyndelse så lav, at man kan vade over, hvis det ikke lige har regnet voldsomt.

Længere nede kræver turen en plads på en båd og det siges, at det er billigere end ved Izmir. Simpelthen fordi menneskesmuglerne kan genbruge bådene efter en hurtig tur over floden.

Stadig flere

Folk der arbejder med migranter som FN’s flygtningehøjkommissariat forventer en tiltagende strøm af migranter mod vest og nord. Dels på grund af de nye kampe i Syrien, dels fordi de tyrkiske myndigheder gør mindre for at standse dem. I forvejen satte strømmen af migranter rekord i september og ifølge lokale iagttagere ved grænsen til Grækenland og ved byen Izmir på vestkysten fortsætter den strøm uforandret.

Samtidig gør den tyrkiske virkelighed sit til at sætte skub til udlændingenes lyst til at fortsætte deres rejse. Med en stadig værre økonomisk situation i landet har migranterne svært ved at finde småjobs, så de kan klare sig. Og tyrkerne, der normalt har været meget forstående overfor dem, er ved at være trætte af at have over 4 millioner migranter og flygtninge hos sig.

Dertil kommer det rent praktiske, at det for mange er nemt at rejse til Tyrkiet. Fra Marokko kan man typisk for mindre end 1000 kroner købe en enkeltbillet til Istanbul og et visum for tre måneder.

Menneskesmugler på nettet

Det er også relativt nemt og sikkert for migranterne at finde menneskesmuglere, der for dollars eller guld vil sætte dem i en båd mod Grækenland. Under krisen i 2015 kunne man i Istanbul og andre tyrkiske storbyer opleve lyssky typer, der direkte opsøgte de mange fremmede for at sælge dem et pas. I dag er det en mere sofistikeret form for markedsføring, hvor menneskesmuglerne sender beskeder via Facebook eller andre sociale medier til folk, der for eksempel har søgt film med flygtningecentre i Europa eller måske læst, at Tyskland igen vil tage flere flygtninge.

Det tyske blad Spiegel har interviewet en af menneskesmuglerne, som de selv kom i kontakt med via en arabisksproget gruppe på Facebook. Over tre dage skrev journalisten med menneskesmugleren, der kaldes Abu Hisham, via Whatsapp og talte over mobiltelefon. Undervejs fortalte han om hvordan menneskesmuglere som ham finder deres kunder og hvor sikkert den forretning nu er for mænd som ham.

Først ville Abu Hisham have penge for samtalen – 100 dollars for et kvarter. Senere gik den irakisk-fødte mand med til tale uden at få noget for det. Han fortæller, at han skaffer kunderne, mens en tyrkisk kammerat står for det praktisk – bådene, benzin og måske en skilling til politiet, så de ikke blander sig.