Regeringen vil tage millioner fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral

0
2902
Dyrenes Beskyttelses vagtcentral sidder klar til at hjælpe, hvis man finder en påkørt hjort. Foto fra pressemeddelelse fra Dyrenes Beskyttelse om hjortepåkørsler. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard kalder det smerteligt, at regeringen vil sløjfe et tilskud på 6 millioner kroner om året til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Fremover skal vagtcentralen klare sig med 2 millioner kroner 

Vanrøgtede dyr, påkørte hjorte og katte der er sat ud i en kasse i skoven. Det er dyr som dem, der får hjælp, når der ringes 1812 til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Det blev der gjort 118.000 gange sidste år. Men til næste år vil der være stor risiko for, at vagtcentralen ikke kan hjælpe, når der ringes. Regeringen lægger nemlig op, at der skal spares massivt  på vagtcentralens statslige tilskud.

I regeringens finanslov er der kun sat 2 millioner kroner af til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Det er 6 millioner kroner mindre end i 2019 og 4 millioner kroner mindre end i 2018. Indtil da fik vagtcentralen en årlig bevilling på 2 millioner kroner. Regeringen forklarer derfor sin beslutning med, at de sidste to års ekstra bevilling kun har været midlertidige og at 2 millioner kroner er det normale.

Men det vil få store konsekvenser for arbejdet med nødstedte dyr, hvis der fjernes 6-8 millioner kroner. Det siger Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse:

”Vi har et stort beredskab og kan levere lige den hjælp, der er brug for. Men bliver der beskåret så betydeligt i vores tilskud, vil vi slet ikke kunne levere den service, vi gør i dag,” sagde hun forleden til Frederiksborg Amts Avis.

Minister har respekt og sympati men ingen penge

Pia Kjærsgaard, dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti, er enig. Det var DF, der fik ekstra-bevillingen med i finansloven i 2018 og 2019, og Pia Kjærsgaard mener, at vagtcentralen som minimum bør have 8 millioner kroner igen i 2020.

Pia Kjærsgaard tog sagen op overfor fødevareminister Mogens Jensen, da der onsdag var spørgetid med ministrene i Folketinget. Men de svar hun fik, giver ikke meget håb om, at regeringen vil ændre sin beslutning. For selv om ministeren understregede, at han ”har stor respekt og sympati for det arbejde, som Dyrenes Vagtcentral laver”, så fastholdt han, at vagtcentralen må klare sig med 2 millioner kroner i statsstøtte til næste år:

”Det er jo midlertidige tilskud, som nu er udløbet, og med det finanslovsforslag, som regeringen har lagt frem, fortsættes tilskuddet således på det niveau, som det havde, før de fik det midlertidige tilskud, og det er altså de her 2 mio. kr. årligt,” sagde Mogens Jensen.

“Smerter mit hjerte”

Men hvis ministeren virkelig har stor sympati for vagtcentralens arbejde, så burde han gøre noget for at hæve bevillingen, mener Pia Kjærsgaard:

”Jeg må sige lige ud, at den måde, ministeren svarer på, smerter mit hjerte, for det var simpelt hen ingenting. Det nytter ikke noget at have respekt, sympati osv., hvis man ikke også betaler ved kasse et,” sagde hun.

Ifølge Pia Kjærsgaard kan regeringen sagtens finde de ekstra seks millioner kroner, hvis den vil:

”Det her er så få penge, men det betyder så utrolig meget. Det, jeg frygter lidt, er, at det i virkeligheden ikke betyder så meget for ministeren eller regeringen. Jeg kan love ministeren, at hvis Dansk Folkeparti havde siddet der, så havde vi krævet, at den fortsatte i 2020,” sagde hun til Mogens Jensen.