Terrorbruden fra Landskrona

0
2219
IS-krigere marcherer i Raqqa i Syrien. Arkivfoto Uncredited/Ritzau Scanpix

En af de 300 svenskere, der har sluttet sig til terrorhæren IS, kommer nu for retten i Skåne. Kvinden er mistænkt for krigsforbrydelser, men sagen drejer sig især om misrøgt af hendes ældste barn

Hun blev kendt som IS-kvinden fra Landskrona. Den svenske efterretningstjeneste SÄPO har efterforsket hende og mange andre for krigsforbrydelser og lokale myndigheder i Syrien anklager hende for at have rekrutteret nye soldater til IS.

Sagen startede tilbage i efteråret 2014, da hun efter en skilsmisse var taget på ferie i Tyrkiet sammen med parrets barn, der dengang ikke var mere end to år. Den svenske muslimske kvinde, der angiveligt ikke talte arabisk, valgte så at tage med barnet ind i Syrien. Sikkert er det, at hun fortsatte til hovedstaden i IS-kalifatet, Raqqa, og at hun der fik to børn mere.

Senere flygtede hun fra kampene med de tre børn og efter en tid i en kurdisk fangelejr, kom hun ligesom 150 andre IS-krigere og IS-brude tilbage til Sverige. Trods den svenske statsminister Stefan Löfven igen og igen har sagt, at landet ikke ville hjælpe fremmedkrigerne, så er der kun få, der som denne kvinde bliver retsforfulgt.

Som to forskellige kvinder

Som kvinden beskrives fra anklager og fra forsvarer, kan man næppe tro, det er den samme kvinde. Forsvareren Lars Kruse taler om en kvinde, der tog til Mellemøsten i sin søgen efter Gud. Samtidig hævder han – lidt selvmodsigende – at hun bare ville se Syrien og at hun blev bortført mod sin vilje.

”Min klient er en ung svensk muslimsk kvinde, som søgte trøst i Gud under en livskrise. Og som blev lokket til at rejse til Syrien,” siger Lars Kruse til svenske medier. Han fortsætter:

”Mod alle odds lykkedes det hende at flygte fra en kurdisk fangelejr med tre små børn og kom hjem til, hvad hun troede var trygheden i Sverige. I stedet blev hun igen berøvet sin frihed.”

Anklageren derimod tegner et billede af en kvinde, der bevidst opsøgte IS. Som bevidst udsatte sit barn for fare og trodse farens bønner om at blive væk. Og som var en aktiv tilhænger af IS, der stillede sig til rådighed for terrorhærens jagt på nye rekrutter.

Selve anklagen tager udgangspunkt i hendes omgang med sit ældste barn, som hun imod farens vilje tog med ind i Syrien og udsatte for fare i årevis. Men den tungere anklage om krigsforbrydelser er en sekundær anklage – måske fordi den er sværere at føre til doms i en svensk retssag.

Kilder: SVT, Expressen, TT, Helsingborg Dagblad