For fire år siden lovede chefen for britiske Scotland Yard, at Shamima Begum kunne slippe for straf, hvis hun hurtigt kom hjem fra Syrien. Nu sidder hun så i en flygtningelejr og håber på britisk nåde

Shamima Begums historie har vakt stærke følelser blandt briterne. Nogen finder det er synd for hende at sidde i en flygtningelejr og risikere at hendes barn bliver fjernet, når hun om kort tid nedkommer. Andre stoler simpelthen ikke på pigen, der selv siger, at hun intet fortryder.

Hendes advokat vælger at tro på, at det gamle løfte om frit lejde står ved magt. Men i mellemtiden er de britiske love blevet skærpet betydeligt, og hvis der findes beviser for at hun havde deltaget i IS’ brutale krig, risikerer hun op til 10 års fængsel. Selv siger hun til britiske medier, at det værste hun har set, var et afhugget hoved i en skraldespand.

”En gang i mellem var der bomber og den slags. Men ellers var det bare et normalt liv,” har hun sagt til en journalist fra avisen The Times. Hun sidder nu i al-Hawl flygtningelejren i det nordlige Syrien efter at hun og op mod 40.000 slap væk fra byen Baghuz. Byen var den sidste bastion for IS og er nu omringet af styrker fra koalitionen, der vil nedkæmpe de sidste regulære IS-styrker.

Snige sig hjem

Sagen om hende fik stor omtale, da hun i en alder af femten stak af hjemmefra og sammen med to andre britiske piger med muslimsk baggrund sneg sig over grænsen til Syrien for at slutte sig til IS. De fulgte efter en anden skolekammerat med næsten det samme navn, Sharmeena Begum, der stak af til Syrien i 2014. Da de nåede hovedbyen for IS, Raqqa, boede de først i et såkaldt kvindehus, mens de ventede på at blive giftet bort til krigere.

”Jeg søgte om at blive gift med en engelsktalende kriger på mellem 20 og 25 år,” har hun sagt til The Times.

Efter tre uger fik hun sit ønske opfyldt og blev giftet til en hollandsk konvertit, Yago Riedijk. Hun fortæller selv, at hun fik to børn, mens hun boede sammen med sin IS-kriger. Det ene barn nåede at blive knap to år, før det til hendes store overraskelse døde, mens det andet barn blev kun otte måneder.

Yago Riedijk skal selv have forsøgt at slippe væk fra Baghuz, men hans brud siger, at hun ikke har set ham de sidste to uger.

Der findes ikke sikre tal, men de britiske myndigheder går ud fra, at omkring 80 kvinder og børn allerede er kommet hjem fra deres liv hos IS i Syrien. I alt 850 britiske statsborgere har sluttet sig til IS.