DF: Du skal gå direkte til fysioterapi uden om lægen

0
1999
For at aflaste de praktiserende læger bør det ifølge Dansk Folkeparti være muligt at få fysioterapi med offentligt tilskud uden en henvisning fra lægen. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Hvis det står til DF, skal du ikke længere en tur om lægen for at komme til fysioterapeut med offentligt tilskud. Hvert fjerde besøg hos lægen skyldes lidelser, som ofte skal behandles af en fysioterapeut

Ondt i lænden, slidgigt og ondt i nakken. Dé tre lidelser er årsag til 24 procent af alle besøg hos lægen. Ofte ender det med en henvisning til en fysioterapeut. Derfor foreslår Dansk Folkeparti nu, at der skal være direkte adgang til fysioterapi med offentligt tilskud.

“Vi bruger alt for mange ressourcer hos de praktiserende læger på at få en henvisning til en fysioterapeut. Vi kunne bruge meget af lægens tid meget bedre for man render jo ikke til fysioterapi for sjov,” siger DFs sundhedsordfører Liselott Blixt til Politiken.

Hun har forslaget med i tasken, når Dansk Folkeparti fra næste uge skal forhandle sundhedsreform med regeringen.

Folk med ondt i lænden, slidgigt og ondt i nakken har 8,1 millioner lægekonsultationer om året, i følge Statens Institut for Folkesundhed. Hvis bare 10 procent af dem kan gå direkte til en fysioterapeut, kan der spares 810.000 lægebesøg. Dermed kan der frigives tid hos de praktiserende læger, som der er mangel på.

Læger: Fordele og ulemper

De praktiserende Lægers Organisation (PLO) er ikke afvisende overfor DF-forslaget. Formand Christian Freitag kan se både fordele og ulemper:

“Vi mangler virkelig viden på området, for der er ingen tvivl om, at bevægeapparatsområdet er kæmpestort og fylder enormt i hele sundhedsvæsenet. Det vil være fantastisk godt, hvis vi kunne blive aflastet,” siger han til Politiken.

I halvelen af alle EU-lande har borgerne mulighed for at gå direkte til fysioterapeut med tilskud. Undersøgelser fra bl.a Norge, Holland og Sverige viser, at det er effektivt og billigt.