Talebans nye ven Tyrkiet

0
1552
Repræsentanter for Taleban holdt tirsdag et pressemøde i Kabul efter magtovertagelsen. Her er det talsmand Zabihullah Mujahid, der taler. Foto: Hoshang Hashimi / AFP

Mens Vesten er slået i Afghanistan, bliver russerne og kineserne i landet. Og nu vil NATO-landet Tyrkiet også være ven med Taleban

Recep Tayyip Erdogan og hans AK parti ser sig selv som om ikke fætre til Taleban, så i det mindste som slægtninge. I islamistisk tankegang hører begge ind under det gamle netværk Muslimsk Broderskab – en organisation, der blev startet i Egypten for knap 100 år siden. Og Tyrkiet vil strække sig langt for brødrene i Taleban.

Ganske vist har Taleban forlangt, at de tyrkiske tropper, der lige nu er med til at bevogte lufthavnen i Kabul, skal forlade landet. Men den tyrkiske leder ser derimod sine soldater som en hjælp til det nye regime. Tyrkiets tilstedeværelse vil i hans øjne styrke Taleban internationalt set.

Bemærkningerne om Taleban faldt onsdag, da Erdogan netop talte om behovet for at hjælpe sine egne.

”Uanset hvem der leder regeringen, så er det et krav til et broderskab som vores at man står side og side med Afghanistan,” lød den usædvanligt klare melding fra Tyrkiets stærke mand.

Mens resten af NATO ser Taleban som terrorister uden legitime krav på at lede Afghanistan, så ser den tyrkiske leder frem til direkte forhandlinger med de nye magthavere i Kabul. Talebans svar har indtil nu været tøvende.

En afghansk migrant venter på at blive videretransporteret af smuglere, efter at han i søndags havde krydset den iransk-tyrkiske grænse. Foto: Ozan KOSE / AFP

Utæt grænse

Imens fortsætter afghanske flygtninge med at komme over grænsen fra øst. Lokale kilder taler om op mod 2000 om dagen, der krydser grænsen uden papirer. Ganske vist er man ved at bygge en mur for at holde flygtninge og migranter ude, men der er kun bygget tre kilometer mur og selv når den er færdig, dækker den kun en brøkdel af den 534 kilometer lange grænse til Iran.

I resten af landet vokser modviljen mod de op mod 600.000 afghanere, der allerede er i landet. I den forløbne uge har der været voldsomme overfald på afghanere især i hovedstaden Ankara. En ung mand er blevet dræbt og mange sårede. Sikkerhedsstyrkerne greb ikke ind i urolighederne, men har arresteret snesevis af både tyrkere og afghanere senere.

Kilder: Reuters, Duvar, Cum Hurriyet