Forsvarsminister under beskydning: Tog hjem til koncert og valgkreds midt under krise

0
3332
Forsvarsminister Trine Bramsen var fredag aften til koncert i Den Fynske Landsby i Odense sammen med statsminister Mette Frederiksen og Odenses socialdemokratiske borgmester Peter Rahbæk Juel. Her hørte de bl.a. Folkeklubben. "En skøn aften med god musik," meddelte statsministeren på Instagram, som det kan ses her. Foto: Privat

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl melder sig blandt kritikerne, der mener forsvarsminister Trine Bramsen svigtede ved at tage hjem til sin valgkreds på Fyn midt under sidste weekends højspændte krise i Afghanistan

Det var ikke til at se på forsvarsminister Trine Bramsens kalender, at Taleban i sidste weekend var få timer fra at overtage magten i Afghanistan.

Mens den frygtede islamistiske bevægelse indtog by efter by og nærmede sig hovedstaden Kabul, var Trine Bramsen hjemme på Fyn, hvor der var andre gøremål end krisen i Afghanistan på programmet.

Fredag aften var Trine Bramsen sammen med statsminister Mette Frederiksen og Odenses socialdemokratiske borgmester Peter Rahbæk Juel til koncert i den fynske landsby og søndag var hun på Ærø til et arrangement i den lokale vælgerforening.

Undervejs blev Trine Bramsen briefet om situationen i Afghanistan. På hendes Facebookside er der opslag både lørdag og søndag om Afghanistan. Lørdag klokken 17 skriver hun f.eks., at ”udviklingen er alvorlig og går uhyggelig stærkt”.

Men flere partier kritiserer ministeren for at vælge koncert og valgkreds midt i en ekstremt alvorlig udenrigspolitisk krise. En krise, der kulminerede mandag, da personale fra den danske ambassade og forsvaret skulle evakueres under kaotiske omstændigheder fra det nu Taleban-kontrollerede Kabul.

Forventer ministre følger situationen helt tæt

En af de skarpe kritikere er Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Han mener ikke, at ministeren med sine prioriteringer i weekenden har været sin opgave voksen.

“Vi danskere har en forventning om, at når der sker noget så voldsomt, som det vi har set de seneste dage, så er ministrene helt tæt på deres rådgivere og følger forløbet tæt time for time,” siger DF-formanden til TV2 News.

”Jeg tror, at hvis man forestiller sig, at Socialdemokratiet ikke havde haft regeringsmagten, men at der havde siddet en borgerlig minister, der havde prioriteret sit partis valgkamp i stedet for at passe sit arbejde i ministeriet, så havde kritikken fra Socialdemokratiet været benhård,” fortsætter Kristian Thulesen Dahl.

Kristian Thuesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Partier varsler politisk efterspil

Venstre, SF, radikale og Enhedslisten er heller ikke tilfreds. De fire partier bebudede onsdag et politisk efterspil, hvor ”hver en sten skal vendes,” som Venstres udenrigspolitiske ordfører Michael Aastrup Jensen udtrykte det.

”Jeg må indrømme, at jeg blev noget chokeret, da jeg så de her billleder, for jeg havde en forventning om, at regeringen arbejder i døgndrift på det her område,” sagde Michael Aastrup Jensen til Politiken.

Forsvarsminister afviser kritik

På det pressemøde om Afghanistan, som regeringen holdt onsdag eftermiddag, afviste forsvarsminister Trine Bramsen, at hun har forsømt sit arbejde. Hun erkendte dog, at hun ville have prioritet anderledes, hvis hun havde vidst, hvordan tingene siden udviklede sig i Afghanistan.

”Jeg kan sige fuldstændig klart, at jeg har været involveret i alle beslutninger, der er truffet og har deltaget i alle møder. Men det da klart, at havde jeg vidst fredag og søndag morgen, hvad der skete søndag aften, så havde jeg da haft en anden weekend,” sagde Trine Bramsen.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ved onsdagens pressemøde om Afghanistan i Spejlsalen i Statsministeriet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politisk kommentator Noa Redington, der var spindoktor for daværende statsminister Helle Thorning Schmidt (S), mener, at sagen er problematisk for forsvarsministeren. Trine Bramsen har nemlig i forvejen gjort sig uheldig bemærket med en række kritiske sager.

Der var eksempelvis sagen om et interview med Ritzau, der løb helt af sporet og hvor Trine Bramsen blev beskyldt for at lyve om interviewet. Og der var kritikken af, at hun nedladende har valgt at betegne forsvarschefen som en styrelseschef.

”Sagen er med til at forstærke et billede af, at hun på mange måder er kædens svageste led,” siger Noa Redington til TV2 News.