Dommer i Messerschmidt-sagen anklages for svigtende dømmekraft

0
2797
Morten Messerschmidt forlader Retten i Lyngby med sin kæreste Dot Wesmann. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Jyllands-Posten stiller i ledende artikel spørgsmålstegn ved dømmekraften hos retsformand Søren Holm Serup, der i årevis har kritiseret DF og Messerschmidt på Facebook

Dømmekraften svigter hos byretsdommer Søren Holm Serup, når han på den ene side optræder som retsformand i byretssagen mod Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, og på den anden side liker og skriver kritiske kommentarer om samme Messerschmidt og Dansk Folkeparti på Facebook.

Det mener lederskribenten i dagens udgave af Jyllands-Posten.

Søren Holm Serups facebookaktiviteter kom i søgelyset, da han bare få timer efter at have idømt Morten Messerschmidt seks måneders betinget fængsel ved Retten i Lyngby i fredags trykkede ”synes godt om” til et opslag fra Søren Pind. I opslaget betegnede den tidligere Venstre-minister Morten Messerschmidt som ”æreløs”, fordi han ikke har trukket sig som næstformand i Dansk Folkeparti efter byretsdommen.

Siden er det kommet frem, at Søren Holm Serup i årevis har udtrykt sig kritisk om Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt på Facebook. Han har bl.a. kaldt et forslag fra Messerschmidt for ”torskedumt”, og han har liket opslag om Meld og Feld-sagen, der var omdrejningspunktet for sidste uges byretssag.

I denne artikel kan du se eksempler på Søren Holm Serups facebook-aktiviteter.

Morten Messerschmidt og hans advokat Peter Trudsø vil nu klage til Den Særlige Klageret over dommeren, og Messerschmidt mener, at Søren Holm Serup burde have erklæret sig inhabil. I et facebookopslag i tirsdags under overskriften ”Lever vi i en retsstat” kritiserede Morten Messerschmidt retsformanden og stillede spørgsmålet, om det var jura eller Søren Holm Serups modvilje mod ham og DF, der lå til grund for dommen.

Jyllands-Postens i torsdagens leder.

En dommer skal have dømmekraft

Jyllands-Postens lederskribent tager ikke stilling til, om dommeren er inhabil. Men under overskriften ”Når dømmekraften svigter” går avisen skarpt i rette med Søren Holm Serup.

”Er der én egenskab, som en dommer skal have, er det dømmekraft. Det ligger implicit i den agtværdige titel. Fravær af dømmekraft er, hvad der i klagen hævdes at have kendetegnet dele af Søren Holm Seerups adfærd på Facebook, hvilket for lægmand uvægerligt rejser spørgsmålet, om Retten i Lyngby har ydet Morten Messerschmidt retfærdighed, eller om sagen bør gå om?,” skriver avisen på lederplads – og fortsætter:

”Dommere tager selv stilling til, om de er inhabile i en konkret sag. Det forudsætter imidlertid, at deres dømmekraft er uangribeligt intakt. Tilliden til retssystemet hviler på, at respekten for dommerstanden aldrig kan beklikkes, og de første til at værne herom er dommerne selv”.

“Tilliden til retssystemet hviler på, at respekten for dommerstanden aldrig kan beklikkes”

Jyllands-Posten i ledende artikel

Søren Holm Serup slettede lørdag sit ”like” til Søren Pinds opslag, og tirsdag, da det væltede frem med andre eksempler på hans DF-kritiske Facebook-adfærd, valgte han helt at nedlægge sin Facebook-profil. Derfor kan man ikke længere finde hans kommentarer og likes på Facebook.

Men nedlæggelsen af Facebook-profilen udløser ikke ligefrem ros fra Jyllands-Posten til den omdiskuterede dommer. Tværtimod – avisen skriver, at Søren Holm Serup dermed ’antageligt har slettet beviserne’.

“Det skal blive interessant at erfare, hvordan Den Særlige Klageret ser på den adfærd hos en dommer. I den juridiske litteratur og retspraksis er det vel beskrevet, hvordan domstolene generelt ser på tilfælde, hvor bevismateriale bortskaffes. Det konkrete tilfælde ser ikke kønt ud,” konkluderer Jyllands-Posten i sin leder.

Jyllands-Postens leder kan læses her

Læs også:

Dommer har i årevis kritiseret DF og Messerschmidt på Facebook

Messerschmidt efter afsløring af dommers DF-kritiske skriverier: Lever vi i en retsstat?